lär dig rengöra din fettavskiljare på restuarangen

Rengöra fettavskiljare – Tömning, underhåll och skötselanvisningar

Din fettavskiljare: rengöring och underhåll

Om du någonsin har sett ett avsnitt av Gordon Ramsey’s Kitchen Nightmares så har du sett hur äckliga fettavskiljare kan vara. Att rengöra avfallet från deras grillar verkar vara en helt en främmande uppgift för många av de som är med i detta program. Om du någonsin har ägt en restaurang så känner du väl till hur viktigt det är att rengöra din fettavskiljare. Även om du bortser från de uppenbara hälsoriskerna så finns det ett antal ytterligare säkerhetsrisker. Fettet och oljorna som fångas i den kan blockera ditt dräneringssystem och orsaka stopp i dina avlopp och till och med i hela ditt kök. Det kan leda till stor ekonomisk förlust från böter, skador på fastigheten och i ditt eget kök. För att undvika detta kommer här några tips för att hålla dina fettavskiljare rena och säkra.

Så rengör du din fettavskiljare

Först och främst skall du hålla ett öga på nivån av fett i avskiljaren. Använd en liten träslev eller mätsticka för att se hur hög nivån har blivit. Om du skriver ner de här mätningarna så kan du lättare bedöma om du har att göra med ett allvarligare stopp. Om det finns ett större stopp så skall du ignorera nästkommande steg och kalla på en professionell firma som kan hjälpa dig. Kontakta en rekommenderad städfirma i Göteborg för mer råd eller städhjälp.

Tömning av fettavskiljare

Efter att ha mätt och skrivit ner så skall du tömma bort allt vatten från tanken. Häll vattnet i en hink eller soptunna så länge och häll tillbaka det när du har rengjort färdigt. Använd sedan en mindre hink eller kopp för att ta bort så mycket avfall som möjligt. Lägg allt fast avfall i en vattentät sopsäck.

Service och underhåll

När du har fått bort så mycket löst fett och olja som möjligt så kan du använda ett hårt verktyg för att skrapa på sidan och locket. Genom att städa på detta sättet så säkrar du att du har fått bort allt avfall på ett effektivt sätt. Du kan sen skopa upp avfallet du skrapade loss och lägga det i sopsäcken eller använda en våtdammsugare. När varje liten bit avfall har skrapats bort så skall du skrubba hela tanken och desinficera allt. Använd en stålborste och varmt vatten för att säkra att allt avfall blir avlägsnat. Lägg till tvål i vattnet för att bli av med obehaglig doft. Det är rekommenderat att du tvättar avskiljaren flera gånger och rengör verktyget du skrubbar med mellan gångerna. Om möjligt så kan du demontera fettavskiljaren under detta steg för att verkligen rengöra varje yta ordentligt. Efter att du skrubbat under en längre tid så sköljer du av allt i rumstempererat vatten. Se till så att all olja, fett, smuts och tvål helt försvinner. Om du har demonterat avskiljaren så ska du låta varje del torka helt och hållet innan du monterar ihop den igen.

Kontakta en professionell rengöringsfirma

Genom att följa dessa steg regelbundet så kommer du inte bara hålla din dränering fri från stopp utan du kommer även förlänga livet på din avskiljare och se till så dina köksanställda är nöjda och friska. Även om detta steg bör vara nog för att lösa de flesta problemen så bör du fortfarande få ditt kök servat av en professionell rengöringsfirma som rengör din fettavskiljare en gång om året.