Städtips

Sex enkla steg för att städa och organisera din garage

Har du tröttnat på att trängas med oreda och kaos i din garage? Drömmer du om en ren och välorganiserad plats där du kan enkelt hitta allt du behöver? Oroa dig inte längre! I den här omfattande guiden kommer vi att visa dig sex enkla steg för att göra din garage till den perfekta lagringsplatsen.

1. Planera och förbered

Innan du dyker in i städprocessen är det viktigt att planera och förbereda dig korrekt. Börja med att ställa in en tid då du kan ägna dig åt detta projekt utan att bli störd. Samla sedan alla nödvändiga verktyg och rengöringsprodukter, inklusive sopborste, dammsugare, trasa, allrengöringsmedel, handskar och skyddsglasögon.

2. Töm garage

Det första steget i att organisera din garage är att tömma den helt. Detta ger dig en frisk canvas att jobba med och gör det lättare att rengöra alla ytor. Ta bort alla fordon, cyklar, verktyg, lådor och andra föremål från garaget och placera dem utanför.

3. Rensa skräp

Nu när garaget är tomt är det dags att utvärdera och rensa ut allt skräp och oönskade föremål. Gå igenom varje objekt noggrant och besluta om det ska behållas, skänkas, säljas eller kastas bort. Se till att enbart behålla de föremål som är användbara och värt att spara.

4. Rengör ytor

Med alla föremål borta är det dags att rengöra garagets ytor. Börja med att feja bort eventuell smuts och skräp på golvet. Använd sedan en dammsugare för att ta bort damm och spindelväv från hörn och tak. Därefter kan du använda en trasa och allrengöringsmedel för att torka av hyllor, väggar och eventuella arbetsbänkar.

5. Organisera och maximera utrymme

Nu när garaget är rengjort och klart är det dags att organisera och maximera ditt utrymme. Börja med att använda väggutrymmet genom att montera hyllor, krokar och förvaringslösningar. Detta hjälper dig att fria upp golvutrymme och hålla dina föremål organiserade och enkelt nåbara.

6. Skapa ett system

Det sista steget i processen är att skapa ett system för att hålla din garage i ordning på lång sikt. Se till att allt har en specifik plats och att du följer en regelbunden rutin för att rengöra och organisera. Genom att hålla dig konsekvent kommer du att kunna behålla ett rent och organiserat garage för framtida bruk.

Följ dessa sex enkla steg och njut av det glädje och lugn som kommer med en ren och organiserad garage. Nu har du möjligheten att förvandla detta utrymme till en funktionell och attraktiv del av ditt hem.

Varför är det viktigt att städa och organisera din garage?

Genom att städa och organisera din garage kan du förbättra funktionaliteten, säkerheten, skyddet för dina tillhörigheter och estetiken i ditt hem. Det är därför en uppgift som är väl värd ansträngningen.

Avslutande tankar

Att städa och organisera din garage kan vara en tidskrävande uppgift, men det är definitivt värt det. Genom att följa dessa sex enkla steg kan du skapa en ren och organiserad lagringsplats som kommer att göra ditt liv enklare och mer bekvämt. Börja idag och upplev fördelarna med ett välorganiserat garage!

guide till att göra rent ugn

Göra rent ugn – En guide för en ren och fräsch ugn

Att ha en ren ugn är inte bara viktigt för matlagningens skull utan också för hälsan och hygienen i ditt hem. En smutsig ugn kan samla på sig bakterier och orsaka röklukt som kan sprida sig i hela köket. Att göra rent ugnen är därför ett viktigt steg för att bibehålla en ren och hälsosam miljö i ditt kök. I denna artikel ger vi dig en steg-för-steg guide för att göra rent ugnen och få den att se ut som ny igen.

Förberedelser för att göra rent ugnen

Innan du börjar rengöra ugnen, finns det några förberedelser du bör göra. Dessa förberedelser kan hjälpa dig att säkerställa att rengöringen går smidigt och säkert.

Säkerhetshänsyn

Innan du börjar rengöra ugnen, måste du tänka på säkerheten. Ugnen blir mycket varm under rengöringsprocessen och du bör därför ta några säkerhetsåtgärder. Se till att du använder handskar och skyddsglasögon för att skydda dig mot värmen.

Material och verktyg

För att rengöra ugnen behöver du rätt material och verktyg. Du behöver en ugnsspray, svamp eller trasa, och en skrapa för att ta bort envisa fläckar.

Förbered ugnen

Innan du börjar rengöra ugnen måste du ta ut alla lösa delar, inklusive gallret, plåten och eventuellt termometern. Detta gör det lättare att nå in i ugnen och rengöra den ordentligt.

Steg-för-steg-guide för att göra rent ugn

Nu när du har förberett dig och samlat ditt material, är du redo att börja rengöra ugnen. Här är en steg-för-steg-guide som hjälper dig att göra din ugn ren och fräsch igen.

Steg 1: Applicera ugnsspray

Spraya ugnssprayen över hela ugnens insida och låt den sitta i cirka 15 minuter. Detta hjälper till att lösa upp fett och smuts.

Steg 2: Rengör gallret och plåten

Medan ugnssprayen arbetar på insidan av ugnen, kan du rengöra gallret och plåten separat. Skrapa bort alla envisa fläckar med hjälp av skrapan och använd en svamp eller trasa med tvål och vatten för att rengöra gallret och plåten ordentligt.

Steg 3: Skrapa bort smutsen

Efter att ugnssprayen har suttit i cirka 15 minuter, använd en skrapa för att ta bort smutsen och fettet. Se till att du arbetar varsamt så att du inte skadar eller repar ugnen.

Steg 4: Rengör insidan av ugnen

När du har skrapat bort smutsen, använd en svamp eller trasa med tvål och vatten för att rengöra insidan av ugnen. Se till att du når alla hörn och kanter och att du avlägsnar alla smuts- och tvålrester.

Steg 5: Torka rent

Efter att du har rengjort insidan av ugnen, torka rent med en ren trasa eller svamp. Se till att du torkar bort allt tvålrester och att ugnen är helt torr.

Steg 6: Sätt tillbaka gallret och plåten

När ugnen är ren och torr, sätt tillbaka gallret och plåten i ugnen.

Tips för att underhålla din ugn

Att göra rent ugnen är viktigt för att bibehålla en ren och fräsch miljö i ditt kök. Men det finns fler saker du kan göra för att hålla din ugn i gott skick. Här är några tips för att underhålla din ugn.

Använd en ugnsmatta eller ugnspapper

En ugnsmatta eller ugnspapper kan hjälpa till att skydda ugnen från spill och matrester. Detta gör det lättare att rengöra ugnen och kan också bidra till att förlänga ugnens livslängd.

Rengör ugnen regelbundet

För att undvika att smuts och fett byggs upp i ugnen, bör du rengöra ugnen regelbundet. Att rengöra ugnen en gång i månaden är ett bra sätt att bibehålla en ren och fräsch ugn.

Använd rätt temperatur och tid när du lagar mat

Att använda rätt temperatur och tid när du lagar mat i ugnen kan också hjälpa till att hålla ugnen i gott skick. När man lagar mat på för hög temperatur kan orsaka skador på ugnen, medan att laga mat för länge kan leda till spill och matrester som är svåra att ta bort.

Att göra rent ugnen är viktigt för att bibehålla en hälsosam och hygienisk miljö i ditt kök. Genom att följa denna steg-för-steg-guide och underhålla din ugn regelbundet kan du hjälpa till att förlänga ugnens livslängd och få den att se ut som ny igen.

Sammanfattning för att rengöra ugnen

Att göra rent ugnen är en viktig del av att bibehålla en ren och hälsosam miljö i ditt kök. Genom att använda rätt material och följa en steg-för-steg-guide kan du göra din ugn ren och fräsch igen. För att hålla din ugn i gott skick bör du också använda en ugnsmatta eller ugnspapper, rengöra ugnen regelbundet och använda rätt temperatur och tid när du lagar mat.

Kontakta vår städfirma för städhjälp i Göteborg till bra priser!

tips på att rengöra pool med tennisbollar

Några vanliga hushållsartiklar du kan använda för att rengöra pool med

Tips på att rengöra pool! Att ha din egen privata pool kan spara mycket pengar. Det beror på att du inte behöver betala för en övernattning eller veckolång semester på ett hotell för att njuta av ett dopp i poolen. Förutom att spara pengar på boendekostnader kommer du också att kunna undvika att spendera en del av dina surt förvärvade pengar på transport och andra vanliga kostnader som följer med att åka på semester.

Medel för att rengöra pool – Effektiv poolrengöring

Pengarna som du kommer att spara kan dock gå till en mer värdefull strävan – att hålla poolen ren och välskött. Att hålla din pool och dess vatten rent, säkert och hälsosamt att simma i kan vara en tidskrävande och dyr uppgift. Rengöringsprodukter och andra saker du behöver för att rengöra vattnet och själva poolen kan vara dyra.

Den goda nyheten är att det finns några vanliga hushållsartiklar (som du kanske redan har) som du kan använda för att rengöra din pool. Genom att använda dessa föremål behöver du inte spendera en förmögenhet för att ha en ren och välskött pool. De vanliga hushållsartiklarna du kan använda inkluderar:

Blekmedel

Hushållsblekmedel, även känt som natriumhypoklorit, kan användas för att effektivt chocka en pool. Att chocka en pool innebär en drastisk ökning av klorhalterna i vattnet under en kort tid för att döda bakterier. Att använda hushållsblekmedel för denna process kan hjälpa dig att sänka kalcium i vattnet, speciellt om du har problem med hårt vatten. Se dock till att du använder den doftfria sorten när du chockar en pool.

Bakpulver

Denna vanliga hushållsartikel kan höja alkaliniteten i din pool. För att öka den totala alkaliniteten i en pool med 10 ppm, tillsätt helt enkelt 700 gram bakpulver till 10 000 liter vatten.

Rengöra poolen med Tennisbollar!

När en simmare lämnar poolen kan vissa oljor vara kvar i vattnet, såsom olja från solkräm, hårprodukter och till och med de naturliga oljor som produceras av en hud. Det sista du vill ha är att alla dessa oljor ackumuleras i vattnet. Och du kan undvika detta genom att helt enkelt kasta tennisbollar i vattnet. Tennisbollarnas fibrer hjälper till att absorbera oljorna och hindrar dem från att lämna en glänsande, ful glans ovanpå vattnet.

Plastkvast

Använd en plastkvast för att först svepa smutsen i ett område av poolen för att sedan dammsuga bort den. Detta gör det mycket lättare att rengöra poolens botten än att bara använda en dammsugare.

Det här var några tips på förutsägbara och kanske mindre förutsägbara hushållsartiklar som kan hjälpa när det kommer till att rengöra en pool.

Kontakta bäst städfirma i Göteborg för rengöringshjälp till ett bra pris.

allt om att rengöra smycken

Guide till att rengöra smycken på rätt sätt

När man bestämmer hur man ska rengöra smycken på rätt sätt så finns det en del faktorer man måste ta i beaktning. Först, och kanske också viktigast, så är det av största vikt att veta vilka material smycket är sammansatt av (metalltyp, ädelstenar som sitter i, plätering etc.). När du väl vet vilka material som du har med att göra, så blir metoden, eller blandningen av metoder, lättare att avgöra.

Metoder för smyckesrengöring

Nedan följer fördelarna med och förklaringar av olika metoder, samt vilka metoder för att rengöra smycken som är effektivast på de olika materialen.

Rengöra smycken med ultraljud

Tillgången till ultraljud för att rengöra smycken har traditionellt sett endast varit för de professionella, men nu finns det små ultraljudsmaskiner för hemmabruk, skapade för att rengöra smycken, till försäljning för mindre än 350 kronor. Ultraljudsmaskinen har en behållare med rengöringsmedel var smycket ska sänkas ned. Ultraljudsvågorna skapar tillsammans med rengöringsmedlet en effekt som kallas mikroagitation där små bubblor attackerar och sköljer ur smuts som finns på ytan och i alla små hålrum av smycket. Rengöring med hjälp av ultraljud är särskilt effektiv för att rengöra föremål såsom diamantringar där det finns många små gömställen för smutsen att samlas. Om du någonsin har låtit din diamantring bli rengjord hos en juvelerare så är det troligt att hen använde sig av en ultraljudsmaskin för att få din ring att skina och glänsa. Denna rengöringsmetod är väldigt effektiv för komplicerade smycken, men är sällan särskilt effektiv på enkla missfärgade sterling silver smycken. 

Rengöringsmedel för missfärgat silver (flytande medel)

Många kommersiella rengöringsmedel för missfärgat silver (med andra ord silver dip) innehåller giftiga kemikalier och de flesta är frätande. Med det sagt så är dessa svavelrika medel väldigt effektiva men de luktar också som sju svåra år! För er som är mer intresserad av miljövänliga lösningar så finns det några alternativ tillgängliga som också är effektiva (och de luktar bättre med!).

Det är oerhört viktigt att man bara använder silver dip på de smycken som endast innehåller silver. De aggressiva syrorna i medlen kan (och kommer att) skada ädelstenar, pärlor och andra porösa material som kan finnas i smycket. De flesta silver dipsmedel har tydliga instruktioner och en lista med säkerhetsåtgärder att följa då man rengör sina smycken. Se till att du läser alla dokument som medföljer den silver dip du väljer, och se till att du följer alla säkerhetsinstruktioner givna för användning av produkten. Kom ihåg att det är seriösa kemikalier vi har att göra med.

Rengör ditt smycke med såpa

Denna metod för att rengöra smycken fungerar precis som det låter. Blanda iordning en mix av en mild två eller diskmedel och varmt vatten. Om du använder ett flytande diskmedel (inte maskindiskmedel!!!) så räcker några få droppar till varje deciliter vatten. Sänk ned smycket i blandningen och låt det dra i 30 minuter till 2 timmar beroende på smutsen och smycket.

Polerdukar – Polera upp dina smycket

Polerdukar är suveräna för att få sitt favoritsmycke att snabbt glänsa och se till att de övriga smyckena alltid ser bra ut. En torr och mjuk polerduk för smycken är idealiskt att alltid ha med sig för snabbrengöringar då det behövs. Det finns också våta polerdukar på marknaden som är dränkta i ett oljigt medel som kan rengöra allt från en gammal femtioöring till det mest missfärgade sterling silver du kan hitta.

Det märke som jag själv föredrar av våta polerdukar är Cape Cod. De finns att köpa på många sidor på nätet samt hos de flesta juvelerare. Då du använder en våt polerduk så buffa på smycket igen och igen med duken, och polera det sedan med en mjuk, torr och luddfri polerduk, så lovar jag att ditt smycke kommer att se fantastiskt ut! Dessa våta polerdukar kan användas på metaller och på viss plast. Jag rekommenderar inte att använda dem på stenar eller något poröst material eftersom de kan lämna efter sig rester om det lämnas till att dra in.

De rätta rengöringsmetoderna som nämnda ovan samt för vilka metaller

Platina – Ultraljud, torra/våta polerdukar, såpvatten.

Guld – Ultraljud, torra/våta polerdukar, såpvatten.

Sterling Silver – Ultraljud, torra/våta polerdukar, såpvatten, silver dip.

Tungsten – Ultraljud, torra/våta polerdukar, såpvatten.

Titan – Ultraljud, torra/våta polerdukar, såpvatten.

Hur rengör man smycken med ädelstenar?

När man rengör smycken med ädelstenar så måste man ta hänsyn till texturen av stenen/stenarna. I de flesta fall så är slipade ädelstenar lättare att rengöra än de som är porösa eller råa. Porösa stenar drar många gånger åt sig rengöringsmedlet och kan på så sätt skada dem, och det kan också vara svårt att ordentligt skölja dessa stenar och att de tar mycket längre tid på sig att torka. Nedan så går vi igenom olika ädelstenar och de rätta rengöringsmetoderna.

Rengöring av agat, turkos och andra porösa stenar

Många gånger så bär de smycken med agat en tvärsnittsskiva av en agatsten med en slipad yta. Som med de flesta stenar (porösa eller inte) så fungerar det bra med att sänka ned smycket i en mild såpvattenlösning i en halvtimme till en timme och sedan skölja det väl med varmt vatten. Låt sedan smycket lufttorka. När det är torrt så använd en mjuk och luddfri trasa för att polera upp alla områden som behöver extra glans. Denna metod för att rengöra smycken passar de allra flesta ädelstenar och särskilt de porösa. Det är väldigt viktigt att skölja av stenarna väl och det är ett absolut måste att låta det lufttorka ordentligt.

Så får du svart Onyx och andra slipade stenar rena

Slipade stenar absorberar vätskor mycket mindre än deras porösa motstycken rent generellt. Det är vanligt att slipade stenar blir smutsiga från kontakt med oljor från din hud, rester av smink etc. Fingeravtryck och sminkrester kan lätt fås bort med en torr polerduk. Buffa helt enkelt på stenen med en torr, mjuk och luddfri polerduk för att få dessa stenar att åter glänsa. Om det finns några envisa områden på stenen så kan en snabb torkning med en fuktig trasa fungera utmärkt. Polera sedan stenen som vanligt. Om inga av dessa metoder fungerar försök med att sänka ner smycket i såpvatten en längre stund, låt lufttorka ordentligt och polera sedan med duken.

Observera!

Metoderna som tagits upp i denna artikel är baserade på erfarenhet av att arbeta med juveler och andra relaterade material. Med det sagt så är varje situation annorlunda, och om du tvekar angående ditt smycke så kontakta alltid en juvelerare innan för att undvika risken med att skada det. Kontakta gärna de bästa städfirmorna i Göteborg för mer tips och trix inom städ och rengöring.

städlista för dig som hur ut genom airbnb

Behöver du hjälp med att skapa en städlista för AirBnb och semesteruthyrning?

Smart städlista för dig som hyr ut hgenom AirBnb. Oavsett om du hyr ut ditt hus via Airbnb eller du planerar en familjesammankomst i ditt semesterhus så är rengöring en viktig del. Innan du packar dina väskor eller sätter ut en annons så behöver din bostad bli städad, organiserad och iordninggjord för att avnjutas. Följande är en nödvändig städlista.

Städlista för AirBnb och semesterhus

1. Rengöring av Badrummet

Badkaret, duschen, handfatet och golvet behöver skrubbas, saneras och poleras mellan de olika incheckningarna eller vistelserna. Insidan och utsidan av toaletten, under kanten och runt stolen behöver rengöras och desinficeras. Glöm inte speglarna. De kommer behöva vara skinande rena så att dina gäster får kristallklara reflektioner när de går in i badrummet. Istället för ett doftljust kan du använda en elektrisk doftrenare. Citrus eller blommor är det bästa valet för badrum. Just det, glöm inte att fylla på med toalettpapper. Förvara ett gäng under handfatet.

2. Städa Köket

Börja med diskhon och rengör med en produkt som innehåller blekmedel. Därefter kan du polera kranar och krokar. Häll därefter i bakpulver och vit vinäger genom avloppet för att rena det. Nu tar du kylen. Även om den är tom bör du torka av och desinficera den. Ett tips är att ha en behållare med bakpulver utan lock i kylen mellan uthyrningarna. Torka av och sanera alla bänkskivor samt torka av fönsterbleck och andra ytor. Du kan behöva använda en tandborste med bakpulver eller fogrengörare för att komma åt fogarna ordentligt. Spisen behöver också din uppmärksamhet. Rengör köksfläkten med fettlösande medel, rengör därefter insidan av ugnen och ovansidan spisen. Om spisen har en självrengörande funktion kan du använda den också. Sopa sedan av golvet ordentligt, framförallt i hörnen, och moppa därefter med ett desinficerande medel. Använd gärna en doftrenare för att minska lukten av kemikalier.

3. Fixa till Sovrummet

Rena lakan och täcken är allt. Dammsug varje liten del av rummet, även under sängen. Att förvara nytvättade lakan i lådorna kommer ge ifrån sig en färsk doft. Var säker på att lådorna är rena och inte skadade. Tillsätt även här en doftrenare. Ren tvätt är den bästa doften att använda. Glöm inte garderoben – den behöver dammsugas och luftas. En delvis öppnad behållare med bakpulver eller nytvättade lakan i garderoben mellan besöken är nyckeln för att behålla en fräsch doft i garderoben som är inbjudande för dina gäster.

4. Dammsug och moppa Vardagsrum / gemensamma utrymmen

Vardagsrum och matsalar behöver dammsugas ordentligt och/eller sopas samt moppas mellan besöken. Att damma och rengöra alla träytor med möbelrengöring är också viktigt. Fönsterputs kan användas på TVn och alla andra glasytor så som vitrinskåp för att få dem skinande rena. Sen kan du använda tygrengöring för att pigga upp alla dynorna i rummet. Se till så du kollar alla lampor så att de fungerar och damma av både insida och utsida av dem. Dammsug och torka av alla ventilationsöppningar och element.

Följ städlistan för ett högt betyg på AirBnb

När du väl har genomför städlistan så vill du göra en ordentlig genomgång av hemmet. Låtsas som att du kommer in i ett nytt hem eller hotellrum och bedöm därefter. Var noggrann med att alla rum kommer säkra så dina gäster får en härlig vistelse och att de blir nöjda så de ger dig ett högt betyg på Airbnb när de väl har checkat ut. Du vill alltid få högst betyg!

Det bästa för att säkra kontinuerligt höga betyg på Airbnb eller andra uthyrningssidor, är att anlita en bra städfirma i Göteborg. De är inte bara till för permanenta bostäder och kontor!

Det krävs mycket planering för att skapa en städlista inför din uthyrning men det är viktigt att göra detta så dina gäster blir nöjda. Se till så att checklistan är genomförd innan dina gäster öppnar dörrarna. Att följa denna städlista steg för steg är det bästa sättet för att se till så dina Airbnb- och andra gäster återvänder gång efter gång samt rekommenderar dig till sina vänner.

rengöring av uppfart i betong

Rengöring av uppfart – Tips på att rengöra stenplattor, asfalt och betong

Att rengöra din uppfart från smuts och ogräs kan ta riktigt mycket tid och tålamod. Det finns gott om olika metoder för att få din garageuppfart skinande ren men om du vill se till så den håller sig ren i många år framöver så är det viktigt att försegla den med bra produkter som inte låter fläckar tränga igenom ytan och förblir lätta att tvätta bort i regnet.

Rengöra uppfart till garaget med högtryckstvätt

Men innan du förseglar ytan är det viktigaste att du får rengjort den först. Det finns många vanliga metoder som folk använder när de skall rengöra sin uppfart till garaget men den mest effektiva är att använda en högtryckstvätt och specialmedel för att rengöra stenytor, som finns att köpa i de flesta hårdvarubutiker. Högtryckstvättar för uppfarter som arbetar på rätt tryck kan lätt ta bort den allra mesta smutsen och fläckar, oavsett hur länge de har funnits där. De flesta högtryckstvättar kommer med flera olika typer av munstycken vilket ger dig många olika möjligheter för att justera hur maskinen sprejar beroende på vilken yta du rengör. Den största fördelen med att använda en högtryckstvätt är att rengöringsprocessen kan gå mycket fort och slutresultatet blir imponerande bra.

Anlita ett rengöringsföretag för att tvätta asfalt, stenplattor och betong

Ett annat alternativ, om du känner att det inte är ett projekt du själv vill ta hand om, är att anlita ett av många rengöringsföretag som utöver att ha all nödvändig utrustning också har stor erfarenhet av att tvätta alla sorters uppfarter och terrasser bestående av allt från asfalt, stenplattor till betong. Ett professionellt rengöringsföretag i Göteborg vet exakt vilket vattentryck de bör använda för de olika sorters ytorna som finns vilket säkrar att skadorna på fogar etc. förblir minimala. De vet även exakt vilka kemikalier de kan använda mot olika sorters fläckar på olika ytor. Men framförallt så kommer de göra ett professionellt jobb när de rengör din uppfart.

Försegla garageuppfart

Spara tid genom att anlita ett rengöringsföretag för att rengöra och försegla din uppfart så sparar du mycket tid och energi. En bra tjänst hjälper dig se till så du har en ren uppfart på kortare tid än om du själv försökte göra det. Med rätt professionella verktyg så kan hela rengöringsprocessen vara klar på bara några få timmar jämfört med om du gör det själv.

Dock är den allra största fördelen med att anlita ett professionellt städföretag till att rengöra din uppfart att rengöringen blir ordentligt gjord. Oavsett hur mycket energi du som hemägare lägger ner i din rengöring så kommer du aldrig riktigt lyckas få samma resultat som ett professionellt städföretag får. Det beror ofta på kvalitén på de kommersiella maskiner som företagen använder jämfört med de maskiner man kan köpa som privatperson.

lär dig rengöra din fettavskiljare på restuarangen

Rengöra fettavskiljare – Tömning, underhåll och skötselanvisningar

Din fettavskiljare: rengöring och underhåll

Om du någonsin har sett ett avsnitt av Gordon Ramsey’s Kitchen Nightmares så har du sett hur äckliga fettavskiljare kan vara. Att rengöra avfallet från deras grillar verkar vara en helt en främmande uppgift för många av de som är med i detta program. Om du någonsin har ägt en restaurang så känner du väl till hur viktigt det är att rengöra din fettavskiljare. Även om du bortser från de uppenbara hälsoriskerna så finns det ett antal ytterligare säkerhetsrisker. Fettet och oljorna som fångas i den kan blockera ditt dräneringssystem och orsaka stopp i dina avlopp och till och med i hela ditt kök. Det kan leda till stor ekonomisk förlust från böter, skador på fastigheten och i ditt eget kök. För att undvika detta kommer här några tips för att hålla dina fettavskiljare rena och säkra.

Så rengör du din fettavskiljare

Först och främst skall du hålla ett öga på nivån av fett i avskiljaren. Använd en liten träslev eller mätsticka för att se hur hög nivån har blivit. Om du skriver ner de här mätningarna så kan du lättare bedöma om du har att göra med ett allvarligare stopp. Om det finns ett större stopp så skall du ignorera nästkommande steg och kalla på en professionell firma som kan hjälpa dig. Kontakta en rekommenderad städfirma i Göteborg för mer råd eller städhjälp.

Tömning av fettavskiljare

Efter att ha mätt och skrivit ner så skall du tömma bort allt vatten från tanken. Häll vattnet i en hink eller soptunna så länge och häll tillbaka det när du har rengjort färdigt. Använd sedan en mindre hink eller kopp för att ta bort så mycket avfall som möjligt. Lägg allt fast avfall i en vattentät sopsäck.

Service och underhåll

När du har fått bort så mycket löst fett och olja som möjligt så kan du använda ett hårt verktyg för att skrapa på sidan och locket. Genom att städa på detta sättet så säkrar du att du har fått bort allt avfall på ett effektivt sätt. Du kan sen skopa upp avfallet du skrapade loss och lägga det i sopsäcken eller använda en våtdammsugare. När varje liten bit avfall har skrapats bort så skall du skrubba hela tanken och desinficera allt. Använd en stålborste och varmt vatten för att säkra att allt avfall blir avlägsnat. Lägg till tvål i vattnet för att bli av med obehaglig doft. Det är rekommenderat att du tvättar avskiljaren flera gånger och rengör verktyget du skrubbar med mellan gångerna. Om möjligt så kan du demontera fettavskiljaren under detta steg för att verkligen rengöra varje yta ordentligt. Efter att du skrubbat under en längre tid så sköljer du av allt i rumstempererat vatten. Se till så att all olja, fett, smuts och tvål helt försvinner. Om du har demonterat avskiljaren så ska du låta varje del torka helt och hållet innan du monterar ihop den igen.

Kontakta en professionell rengöringsfirma

Genom att följa dessa steg regelbundet så kommer du inte bara hålla din dränering fri från stopp utan du kommer även förlänga livet på din avskiljare och se till så dina köksanställda är nöjda och friska. Även om detta steg bör vara nog för att lösa de flesta problemen så bör du fortfarande få ditt kök servat av en professionell rengöringsfirma som rengör din fettavskiljare en gång om året.

lär dig att snabbstäda rummet

6 snabba rengöringstips för att snabbstäda ditt hus

Snabba och enkla rengöringstips för att snabbstäda hemma

Att ha ett snyggt hem kan uppnås på ett snabbt sätt med några tidshanterings- och husstädningstips. Låt inte prokastinering och rädsla för lite slit hålla dig tillbaka från att checka av rutor på din att göra lista. När ett system är på plats kan alla i hushållet avsluta denna uppgift snabbt. Varför ta hela dagen till att skrubba när du kan vara ute på jakt efter nya äventyr? Här är några rengöringstips för att bli en snabbstädare direkt från våra duktiga städpersonal på vår städfirma i Göteborg.

Snabbstäda – Så städar du hemma fort och effektivt

 1. – Ställ in en timer: Ett av de enklaste sätten att hjälpa dig att ta fram moppar, dammvippor och hinkar är att berätta för dig att du bara behöver städa i en viss tid. En timme? Två timmar? Bestäm en tid och ställ in timern. Vetskapen om när den ringer kommer du att vara färdig blir en extrem motivator. Inte bara det, ditt hus kommer att bli riktigt fint.
 2. – Slå på musiken: Dra ut den vilda rock-and-roll-musiken från förr och låt Jimi Hendrix och Janis Joplin sjunga dig genom en snabb rengöring. Dansa tillsammans; sjunga med medans du dammar av till några gamla godingar. Ditt hus blir snyggt, du får träning och du kommer ha kul! Vad mer kan man begära?
 3. – Ta hjälp av din huskompis för att snabbstäda: Gör en deal med din make eller någon annan för att få dem att hjälpa till. Rengöringspartners kommer att få jobbet gjort dubbelt så snabbt. Dela upp rummen och ha en tävling. Sätt på musiken och sätt igång! Vinnaren får välja vart du går till middag eller får en massage. Ett renare hus kommer att hända snabbare plus ett romantiskt datum för ett senare tillfälle.
 4. – Förvara alla rengöringsmedel i en behållare: Packa en plastbehållare med fönsterrengörare, gummiband, dammvippa, möbelpolish, rengöringsmedel och trasor. Slösa inte tid tillbaka på att gå tillbaka skåpet för att jaga produkter och verktyg. Håll dem alla tillgängliga medans du går från rum till rum.
 5. – Svart soppåse: När du gör dina rundor, ta en stor svart plastpåse med dig. Ta bort allt eventuellt skräp och töm soptunnor i påsen innan du går in i nästa rum. Släng påsen i sopbehållaren utomhus när du är klar.
 6. – Arbeta från vänster till höger, upp till ner: Slösa inte tid på att undra om du rengör något eller gör om dina steg. Flytta runt utrymmena på metodiskt sätt och du kommer till nästa rum innan du vet det.

Snabbstädning behöver inte vara en lång och utdragen process. Titta snabbt på listan och skynda sedan ut genom dörren för att ha fler äventyr.

så gör du när du spiller på din laptop

Hur rengör man en laptop som man spillt på?

Om du har spillt någon sorts vätska, såsom kaffe eller läsk, på din dator eller laptop så måste du ta hand om det ögonblickligen. Vänta inte tills nästa dag. Om man väntar tillåter det vätskan att rinna ner i de mycket känsliga kretsarna runt moderkortet. Om det händer så kan det kortsluta moderkortet och till och med få strömbrytaren att explodera om du har laddningssladden i. Vatten och elektricitet ska inte blandas. Du kan till och med få en elektrisk stöt i vissa fall. Innan du ger upp hoppet så följer här några steg du kan ta för att försöka rädda din laptop efter en olyckshändelse med vätska.

Rengöra en laptop som fått vätska spilld på sig

 1. Om du aldrig tagit isär din laptop förut så försök inte ens att följa dessa steg. Delarna i laptoppen är väldigt små och många av dem är av plast. Om du har sönder något kan det bli väldigt dyrt att laga. Du behöver också särskilda verktyg för att ta isär den och en hel del tålamod. Ta den till en professionell lekman så snart du kan.
 2. Dra ur strömkabeln så snart du kan och ta ur batteriet. VÄNTA INTE MED DETTA! Annars kan laptoppen kortsluta och förstöra både moderkortet och andra delar.
 3. Tippa försiktigt laptoppen åt ett håll och försök att få ut så mycket vätska som möjligt.
 4. Torka upp så mycket vätska du bara kan från utsidan av laptoppen. Om du känner dig obekväm med att ta isär din dator så se till att du tar den till en affär som gör detta så snart du bara kan.

Om du klarar av rengöringen själv så följ dessa steg. FÖRSÖK INTE att göra det om du aldrig gjort det förut.

 1. Ta bort PC kortet, USB enheter och allt annat som kan vara kopplat till datorn.
 2. Ta bort batteriet och koppla ur strömkabeln. Detta också för att undvika att du av misstag böjer den eller förstör kopplingen.
 3. Ta försiktig av så mycket av det utvändiga höljet som du kan.
 4. Ta bort tangentbordet och torka så mycket av det drabbade området som möjligt med tvättsprit. Spraya den också med tryckluft. Du kan använda en icke statisk trasa till att suga upp stora kvantiteter av vätska, men gnugga aldrig på någon yta med en trasa eller handduk av något slag alls. En bomullspinne låter dig komma åt på svåråtkomliga platser med.
 5. Låt datorn lufttorka i några dagar och sätt sedan ihop den igen. Om du tror att din hårddisk och andra komponenter i dator också fick spill på sig bör du skaffa en rengöringskomponent för elektriska kretsar och rengöra som nödvändigt.
 6. Slå på strömmen och se om ditt arbete hjälpt.

Om laptoppen inte startar så kan din hårddisk fortfarande gå att räddas. Den kan flyttas över till en annan dator. Men, du bör be en professionell lekman titta på den innan du tar detta stora beslut. Det är en tråkig olyckshändelse att råka spilla vätska på datorn. Det bästa tipset för att fixa spill i datorn är förebyggande metoder. Om du vill dricka något medan du jobbar vid datorn håll drycken borta från själva arbetsområdet. Det är bättre att ha drycken på ett annat bord eller helt enkelt vänta tills du är klar med arbetet vid datorn. Jag tar oftast bara en paus när jag vill dricka och går till ett annat rum på kontoret eller hemma.

Tips från Tobbe – Städledare för flyttstäd i Göteborg

de bästa rengöringstipsen för din matta

Topp 8 rengöringstipsen för din matta

Denna städartikel beskriver åtta rengöringstips för din matta. Om du följer dessa råd kommer din matta att se ny ut igen och fibrerna kommer inte längre att se slitna och använda ut. Som ett resultat kommer det också att förlänga mattans livslängd. Fortsätt läs!

Regelbunden dammsugning

Rent idealiskt bör man dammsuga sin matta var sjunde dag. Har du barn eller husdjur så är en daglig dammsugning rekommenderad istället. På detta sätt kan du få bort damm som du inte ser med blotta ögat. Resultatet blir att fibrerna i din matta fortsätter att vara hälsosamt rena.

Ta bort spill på en gång

För att torka upp spill så rekommenderar vi att du använder ett hemmagjort rengöringsmedel. Alternativt så kan du lägga ner några pappershanddukar på spillet. De bör absorbera vätskan snabbt och få din matta att se ren ut igen.

Dutta istället för att gnugga in fläckar

Vissa personer blir förvirrande och försöker att gnugga bort en fläck från mattan, vilket är ett misstag. Om du gnuggar på fläcken så kommer det bara sprida den på fler mattfibrer. Så dutta helt enkelt bara på fläcken.

Borttagning av stearinvax

En sak som kan lossa håret på din matta är stearinvax. Vissa använder sig av en sax och klipper bara bort stearinet som hamnat på mattan, men du behöver nödvändigtvis inte göra det. Istället kan du använda en matt kniv och skrapa bort vaxet.

Om det fortfarande är sterin kvar kan du lägga några pappershanddukar på det. Stryk sedan ovanpå med ett strykjärn och stearinet borde lossna med enkelhet.

Fläckborttagning

Du kan göra ditt eget medel för fläckborttagning. Du kan exempelvis blanda två vanliga ingredienser: vitvinsvinäger och bakpulver. Vad än du väljer att använda, se till att du inte använder några av de fläckborttagningsmedlen som säljs på affären. De kan förstöra din soffa och dina mattor.

Använd inte för mycket vatten

Om du vill använda en maskin som du hyrt, använd inte för mycket vatten. Huset bör också ventileras ordentligt. Om mattorna blir genomdränkta på grund av för mycket vatten kan de krympa och även mögla.

Professionell rengöring

Om du vill förlänga livslängden på dina dyra och dekorativa mattor så bör du regelbundet få dem professionellt rengjorda. Detta sparar du också pengar på. Med en professionell rengöring ser mattan alltid ren ut. Dessutom så kommer du och din familj behålla er goda hälsa då mattan inte kommer att vara full av allergener hela tiden. Om du inte gör det regelbundet så bör du i alla fall göra det varje ett och ett halvt år i minsta fall. Kontakta vår städfirma i Göteborg för mer information.

Använd mattskydd

Du kanske också vill använda mattskydd av hög kvalité för att skydda mattan från spill och fläckar. Vanliga fläckar är lätta att få bort, men de svåra är inte det. Mattskydden kommer också se till att intorkade fläckar inte fastnar i fibrerna i mattan. Vi rekommenderar att du använder ett mattskydd, särskilt på de mattor som är placerade på högtrafikerade områden såsom i trappor och korridorer.

Så, nu kan du använda dessa åtta råd för att rengöra din matta!

Putsa fönster – De bästa fönsterputs tipsen

Strimmor, fläckar och fingeravtryck – grymtar du högt precis som mig? Att hålla fönstren rena kan vara en utmaning, speciellt om du har små barn hemma! De verkar särskilt älska att ta på fönsterglas med kladdiga fingrar och pressa läpparna och näsorna mot dem likaväl. Som tur är så kommer här några fantastiska fönsterputstips som du kan använda för att hålla dina fönsterglas fläckfria, strimfria och glänsande!

 

Rengöringstips för fönster

smarta tips för fönsterputsning

 • Detta kanske kommer som en chock, men släng bort alla pappershanddukar, speciella fönsterputstrasor och allt annat som du trott varit fantastiskt för att putsa fönstren. Det absolut bästa du kan använda är gammalt tidningspapper! Det rengör perfekt och utan strimmor och fläckar kvar på fönstret. Spraya helt enkelt på lite vatten eller ditt favorit fönsterputsmedel och gör en boll av en tidningssida. Putsa sedan fönstret på samma sätt som du skulle med en trasa. Du kommer att märka att tidningspappret är det bästa redskap du någonsin använt. En annan bra sak att komma ihåg är att det fungerar fantastiskt på speglar och tavelramar med!
 • Om du vill undvika kemikalier i ditt hem (speciellt om du har barn), så fungerar vatten lika bra att rengöra med som kemikalier. Om du stöter på ett fönster som är särskilt svårt att få rent prova med att blanda en del vinäger och en del vatten i en sprayflaska. Vinäger är ett fantastiskt naturligt rengöringsmedel, och billigt likaväl som fritt från kemikalier. Det bör fixa jobbet galant.


Läs mer…

Anlita en städfirma

Med kaoset av den moderna livsstilen i ryggen så kan den enklaste uppgiften kännas för tuff. Världen vi lever i har ett tempo som är fortare och hårdare än någonsin, och för de flesta av oss, omöjligt att hinna med. På ett dygn av 24 timmar så tar endast arbetet upp 8-10 timmar. Efter det så kommer personliga aktiviteter så som att gå på gymmet och liknande, och sedan alla obligationer man har till hemmet såsom tvätt, köpa och laga mat etc. Utöver det så har många utav oss familj, vilket betyder att man måste skjutsa barnen fram och tillbaka till olika aktiviteter, kolla läxor och plocka upp leksaker. När dagen är slut är vi fullständigt utmattade och ser fram emot några få timmar av sömn, de få som vi har över.

Gör livet enklare genom att anlita en städfirma

På grund av dessa hektiska livsscheman så letar vi alltid efter sätt att spara tid. Vi nöjer oss med fryst färdiglagad mat istället för att laga maten från grunden, vi skickar sms istället för de mer personliga telefonsamtalen och vi multitaskar så mycket att det blir extremt. Vi skriver inköpslista medan vi kör barnen samt grannarnas ungar för att det är din tur denna vecka, samtidigt som vi läxförhör barnen inför ett kommande prov. Inga problem!

anlita en städfirma för flyttstäd i göteborg

Ett av de bästa, och kanske minst väntade, sätten att spara tid är att anlita en städfirma. Oavsett om det är för ditt företag, din studiecirkel eller för hemmet så kommer du att bli förvånad över hur mycket tid du sparar och stress du slipper.

Är du inte övertygad om att en städfirma kommer att göra ditt liv enklare? Titta då igenom alla typer av personer som får nytta av att anlita en städfirma som listas här nedan. Någon av dem passar säkert in på dig, om inte än lite.
Läs mer…

Så blir du av med vägglöss

Har du någon gång sett en vägglus? Eller blir du störd av dem varje natt? Om då är fallet så bör du lära dig att döda dem fortare än de hinner lägga ägg, och undvika att de använder din madrass som deras bästa semesterort.

Tips för att eliminera vägglöss – så snabbt kan du bli av med dem

I denna städartikel kommer du få informativa och hjälpsamma städtips på hur du kan eliminera vägglöss (även kallade Bed bugs), fortare än kvickt.

Hur blir man av med vägglöss?

Vägglöss bor inte bara i madrasser och soffor, utan de kan också bo i sprickor i väggarna och till och med i trasiga delar av tapeten. De kan verkligen orsaka massa problem, då inte bara för att de kan skada möblerna, utan de kan också skada DIG, genom hudirritationer, utslag och kliande efter att de har bitit dig. De kan ofta även bo i kläder och i vissa ovanliga fall även i hår! Kan du tänka dig vilket hemskt problem det skulle vara!

Så här kan du göra för att bli av med vägglössen ditt hem
Läs mer…

Checklista när du ska flytta

Checklista inför flytten för din familj

Checklista för flytt

En månad innan

Gå igenom sakerna i ditt hem. Bestäm vad du vill behålla, vad du vill kasta och vad du behöver sätta in i förrådet. Ha en loppmarknad eller donera objekt som du inte längre vill ha.

Välj en flyttfirma eller boka en hyrlastbil

Gör reseplaner. Planera den snabbaste vägen till din nya bostad. De flesta lastbilar behöver flyttfirmor och flyttkartonger är ett måsteminst 4 meter för att komma under broar och gångtunnlar. Om du flyttar en lång sträcka, boka hotell, biluthyrning eller boka flygbiljetter.

Boka ett lagringsutrymme om du flyttar till Göteborg!

Köp försäkringsskydd på dina tillhörigheter.

Börja packa de saker som du inte använder så ofta.

Håll koll på alla dina rörliga relaterade dokument och kvitton. Några rörliga kostnader går att dra av på skatten.

Två veckor innan

När du har din nya adress, kontakta följande företag:

Telefon
Elfirman
Gas
Vatten
Kabel – planera ditt kabelslut för samma dag som du flyttar.
Skräpborttagning
Postkontor
Avsluta dessa avtal vid din gamla adress och starta nya avtal för din nya bostad.
Gör en ungefärlig planlösning och låt anläggningsmaskiner att korrekt placera möblerna.
Läs mer…

Rengöra Soffa – Så gör man det bäst

Många människor försöker hitta den enklaste eller det snabbaste sättet att rengöra sin soffa, men det är inte den bästa metoden. Det är enkelt – några soffor är lätta att rengöra, andra kräver mer insatser. Olika klädsel kan vara behandlad på olika sätt. Så den faktiska frågan är ”Hur rengör jag min soffa mest effektivt?”

Hemligheten bakom att rengöra soffan.

Kontrollera vilken material din soffa är gjord av

Först, försök inte att rengöra din soffa utan att veta vilken typ av typ eller blandning av fibrer du arbetar med. Det är väldigt lätt att förstöra din klädsel bortom räddning. Det bästa du kan göra är att leta efter en rengöringskod.  Den bör vara placerad på ett klistermärke som sitter på insidan av sofframen. Det finns ingen lag om att tillverkaren måste placera en sådan kod på sina möbler så det är möjligt att din soffa inte har någon. Om det gör det bör du dock läsa den noggrant. Någonstans på botten av klisterlappen kommer det att vara en av fyra koder.

så rengör du din soffa på bäst sätt

 • W – Står för vatten och du kan tryggt tvätta den.
 • S – Står för endast kemtvätt. INGET VATTEN!
 • S/W – Står för torrskumtvätt. Säkrare än S men det är bättre att inte ta några risker och välja kemtvätt.
 • X – Står för endast dammsugning. Försök inte tvätta en sådan soffa själv.  Det här är en väldigt ovanlig kod.
  Läs mer…

Rengöra kök – Motverka matförgiftning

Allt du behöver veta om att rengöra kök

I Sverige rapporteras cirka 500 000 fall av matförgiftning varje år. Cirka 80% av dessa utbrott orsakas av bakterier och virus som alltid finns överallt där vi finner husdjur, människor, råa livsmedel och vatten. Små exponeringar av dessa bakterier och virus kan hanteras av kroppens immunförsvar. Det är bara när de förökar sig de börjar överväldiga vårt naturliga försvar och vi i slutändan blir sjuka. Vad ligger bakom ökningen av virus och bakterier som i slutändan får oss sjuka? Felaktig mathantering, förvaring och dålig hygien är de bakomliggande orsakerna. Det är därför det är så viktigt att vi håller områden där vi hanterar och förvarar vår mat så ren som det bara går. Och det enda sättet att göra det är att se till att vi har rätt verktyg och förnödenheter som krävs för att ta itu med jobbet!

bakterier i köket orsakar matförgiftning

Det första steget i städning inom varje område av huset och särskilt i köket är att samla våra städredskap och rengöringsmedel. Som de flesta människor vill vi bara få det överstökat. Att ha dina produkter förberedda i förväg kommer definitivt att hjälpa dig att snabba på arbetet. Proffsen rekommenderar antingen en förvaringskorg eller ett rengöringsförkläde som kommer att hålla våra produkter tillgängliga. Jag har använt båda men tycker att en korg är effektivast.

Rengöringsstrategi

Innan jag börjar brukar jag planera upp arbetet. Att vara förberedd tenderar att göra dig mer noggrann och effektiv vid städningen.
Jag brukar börja från ingången till köket och arbeta mig runt moturs, och se till att rengöra allt noggrant innan du går vidare. Arbeta moturs är en strategisk metod som avser att säkerställa att du aldrig behöver städa något två gånger. Detta är oerhört hjälpsamt!
En annan användbar rengöring strategi som jag brukar använda mest är att rengöra varje område från toppen till botten. Att få de svårare områdena ur vägen och städade först sparar tid och energi. Denna strategi kan också användas, och rekommenderas för de flesta andra delar av huset också.
Skåp

För mig är skåpen det första stoppet i mitt kök. När det gäller skåp, som med allt annat, börja uppifrån och arbeta dig till botten. När du rengör skåp använder du ett allrengöringsmedel för att få bort eventuella fläckar, klibbiga ytor, eller damm som kan ha samlats.


Läs mer…

vårstädning och rengöra ugn

Vårstädning – Städtips för en storstädning

Topp 10 tips på vårstädning

1. Plocka undan och skänk till välgörenhet

Sortera, organisera och omvärdera alla kläder, böcker eller möbler som du inte längre behöver. Våren är en bra tid att börja på nytt med en stilren livsstil. Donera dina oönskade kläder och småsaker till välgörenhet där de kommer att få ett nytt liv. Vissa lokala välgörenhetsorganisationer kommer också och hämtar större föremål som möbler. När all röran är borta, kommer det att bli mycket lättare att starta din vårstädning.

2. Packa undan din vinter garderob

Tvätta alltid dina vinterkläder och förvara i ventilerande bomullspåsar. Undvik att placera i plastpåsar, eftersom det samlar kondens och dammpartiklar. Placera påsarna i en låda och lagra på en hög hylla i din garderob eller ovanpå ett skåp. Ett storstädningstips som kommer att fräscha upp saker är att fylla en udda strumpa eller strumpbyxor med kanelstänger, hela kryddnejlikor och lagerblad, ett bättre alternativ till dessa fruktansvärda malmedel.

3. Rengör ugnen   

Vi hatar alla att göra det, men det måste göras under en vårstädning! Låt oss vara ärliga, ugnen är i desperat behov av en rejäl rengöring efter vinterns matlagning. För ett miljövänligare alternativ till den gamla ugnsrengöring är här ett tips som kommer att göra livet enklare. Blanda lite bikarbonat med vatten till en tjock pasta, sprid smeten i hela ugnen och lämna över natten. Nästa morgon kan du helt enkelt torka den med en fuktig trasa. Magi!

4. Städa ur kylen

Organisera och städa ur köksskåp och kylskåp och kasta objekt som har gammalt utgångsdatum. Rengör hela kylskåpet med bikarbonat och vinäger, med hjälp av en tandborste för att komma åt i alla skrymslen och vrår. Ett tips för att ta bort obehagliga lukter, fyll en liten skål med bikarbonat i en del och vaniljsocker i den andra. Placera skålen i kylen för att absorbera obehagliga lukter och deodorisera kylskåpet. Använd en dammsugare med en bifogad fil slang för att ta bort damm och smuts från kondensorslingorna bakom ditt kylskåp för att förhindra att systemet överhettas.

5. Förbered din luftkonditionering

Medan du har dammsugaren ute för vårstädning, gå försiktigt över enheten med borsten på dammsugaren. Avlägsna och tvätta filtret, låt det torka helt innan du sätter tillbaka det.

6. Fräscha upp dina gardiner och kuddar

Mattor, gardiner och kuddar behöver rengöras under hela året för att minska allergener och kvalster, förlänga deras liv och hålla dem i skick som nya. Räta ut vecken uppe vid gardinstången när du städar dina gardiner eftersom de är verkliga dammfällor. Tvätta dem enligt anvisningarna. Rengör dina kuddar med ett milt tvättmedel, placera dem ovanpå klädstreck att dropptorka. Vänd kuddarna regelbundet för att säkerställa mitten blir helt torr.

7. Rengör dina persienner

Torka träpersienner med några droppar mild trä rengöringsmedel på en nästan torr svamp under din vårstädning. Aluminium persienner kan tvättas utomhus: Placera dem på ett gammalt lakan på en lutande yta, och skrubba med vatten och ett icke-frätande rengöringsmedel. Använd en slang för att skölja väl, och sedan torka persiennerna ordentligt med en handduk för att förhindra rost.

8. Ta bort damm

Arbeta med gravitationen! Vårstäda varje rum från tak till golv. Börja i taket genom att damma armaturer och lister med en fuktig trasa och dammsuga med ett mjukt munstycke. Skruva ur glödlampor och polera med en mikrofiberduk. Arbeta dig ner för väggar, över möbler, hela vägen till golvlisterna och golv. Medan du har en trappstege ute för storstädning, är det ett bra tillfälle att kontrollera dina brandvarnare.

9. Tvätta dina fönster

Nu när våren har kommit, är det hög tid för en vårstädning. Nu är det dags att få in det naturliga ljuset genom dina fönster. Rengör dina fönster sent på dagen då direkt solljus inte längre träffar glaset. Starkt solljus orsakar glaset att torka snabbt, vilket främjar strimmor. Använd skraporna eftersom de är snabbare och effektivare än trasa eller pappershandduk. Fyll en hink med varmt vatten blandas med 1 tsk diskmedel och en halv kopp ättika. Använd vertikala drag (nederbörds riktning) på utsidan av glaset och horisontella streck på insidan. Om du ser några ränder efter rengöring vet du på vilken sida av glaset de är på efter vilken riktning strimman är.

10. Rengör dina mattor samt soffklädsel.

Under vintermånaderna samlar dina mattor och din soffklädsel en massa smuts, damm och bakterier, som alla är ohygieniska och kan orsaka hälsoproblem. Du bör därför tvätta dem noga under en vårstädning.

städtips rengöringsprodukter

Städtips – Effektivisera din hemstädning

10 effektiva städtips

Städning kan ofta vara mycket irriterande och det kan ofta verka som vi tillbringa hela dagen försöker hålla vårt hus rent, att bara komma tillbaka nästa dag för att hitta vårt hem smutsig igen. Det är som om vi lever i någon gråzon där rengöring är vår eviga plikt. Om du upplever ett liknande dilemma, vill vi erbjuda dig några tips på rengöringsmedel och städtips, som förhoppningsvis kommer att spara en del av din ångest för rengöring av hemmet. Förhoppningsvis kan dessa städtips hjälpa dig att hålla städningens hundar i schakt och ge dig lite mer sinnesfrid innan du måste kämpa med dem igen.

Håll ett städschema

När vi har ett städschema som organiserar våra uppgifter i daglig, veckovis, månadsvis och årsvis blir städning en enkel match! Vi behöver inte längre stressa över vad eller när det behöver städas, eftersom vi kommer att veta! Så länge vi bibehåller vår tidsplan och våra städuppgifter, blir livet mycket lättare.


2: Organisera en checklista

Organisera en checklista med alla städuppgifter du tänker ta hand om den dagen. Bocka av uppgiften när den har avslutats. Att ha en checklista är som att ha ett mål som kommer att hålla din städning konsekvent och visar dig exakt vad som blir utfört.

3: Minska störningar

För att få jobbet gjort snabbare måste vi vara fokuserade. Mobiltelefoner och tv-apparater kan ofta bända vår uppmärksamhet bort från städning och detta bara ökar den tid vi har att spendera. Allt som är en distraktion måste minskas så att du kan fokusera ordentligt.

4: Skaffa en överblick

Innan du börjar din städning så är ett viktigt städtips att skaffa dig en överblick över de områden i ditt hushåll som behöver mest städning. Städa från områden i ditt hus som behöver mest uppmärksamhet, och arbeta dig ner till de som behöver det minst så garanterar du en långvarig städnings effektivitet.

5: Organisera dina Rengöringsmedel

Ha rengöringsmateriel organiserade och redo att plocka fram i en korg eller liknande. Inte bara sparar det tid och energi i stället för att behöva leta runt i huset efter rätt rengöringsmedel, det skär också ner din tid i hälften genom att ha dem och vara redo.

6: Be familjen om hjälp

När det finns fler som hjälper till kommer tiden drastiskt halveras. Be andra medlemmar av familjen att hjälpa dig vid städningen. För att öka effektiviteten ge varje familjemedlem en egen avdelning i huset arbeta från.

7: Lyssna på musik

För att få tiden att gå genom ännu snabbare när du städar, så är ett trevligt städtips att lyssna på musik! Låt musiken vägleda dina städningar. Musik kan hjälpa med det mesta och när vi kommer in i rätt lunk kommer du bli förvånad över hur snabbt du kommer att avsluta städningen.

8: Ta bort småsaker

Se till att alltid ta bort skräp som kan ligga runt i huset. Städningen kan inte börja förrän skräp har tagits bort. För att minska tiden för att göra det här rekommenderade jag att i praktiken, lägg tillbaka sakerna där de hör hemma när du är klar med dem.

9: Alternativa städmetoder

Eftersom många kommersiella rengöringsmedel kan vara farligt för ens hälsa så föredrar många människor ofta att använda alternativa rengöringsmedel. Även om alternativa lösningar kan ta lite längre tid att använda är de är ofta billiga, kan köpas i bulk, och är hälso- och miljövänliga. Ett städtips som är både billigt och miljövänligt är Ättika, bakpulver och vit vinsvinäger, som är exempel på alternativa rengöringsmedel.

10: Golvrengöring

Den mesta av smutsen som samlas i våra hem kan ofta hittas på vårt golv. Att upprätthålla konsekvent dammsugning och golvrengöring kan förhindra mycket av uppbyggnaden. En del människor föredrar att sätta regler såsom att ha inga skor på mattan eller golv för att förhindra smuts. Merparten av tiden är det med våra skor som smuts kommer in i våra hem, så det här är faktiskt en mycket bra idé att använda.

Förhoppningsvis har denna lista med 10 städtips att ha gett dig en inblick i olika sätt att göra städningen enklare för dig. Syftet är att använda effektiva metoder för att skära ner på tid vid städning av vårt hus. När vi kan uppnå effektivitet i städningen av huset blir det en barnlek att städa och vi kan stå ut med det.

Mer städtips från Flyttstädning Göteborg i städbloggen