Städtips

lär dig rengöra din fettavskiljare på restuarangen

Rengöra fettavskiljare – Tömning, underhåll och skötselanvisningar

Din fettavskiljare: rengöring och underhåll

Om du någonsin har sett ett avsnitt av Gordon Ramsey’s Kitchen Nightmares så har du sett hur äckliga fettavskiljare kan vara. Att rengöra avfallet från deras grillar verkar vara en helt en främmande uppgift för många av de som är med i detta program. Om du någonsin har ägt en restaurang så känner du väl till hur viktigt det är att rengöra din fettavskiljare. Även om du bortser från de uppenbara hälsoriskerna så finns det ett antal ytterligare säkerhetsrisker. Fettet och oljorna som fångas i den kan blockera ditt dräneringssystem och orsaka stopp i dina avlopp och till och med i hela ditt kök. Det kan leda till stor ekonomisk förlust från böter, skador på fastigheten och i ditt eget kök. För att undvika detta kommer här några tips för att hålla dina fettavskiljare rena och säkra.

Så rengör du din fettavskiljare

Först och främst skall du hålla ett öga på nivån av fett i avskiljaren. Använd en liten träslev eller mätsticka för att se hur hög nivån har blivit. Om du skriver ner de här mätningarna så kan du lättare bedöma om du har att göra med ett allvarligare stopp. Om det finns ett större stopp så skall du ignorera nästkommande steg och kalla på en professionell firma som kan hjälpa dig. Kontakta en rekommenderad städfirma i Göteborg för mer råd eller städhjälp.

Tömning av fettavskiljare

Efter att ha mätt och skrivit ner så skall du tömma bort allt vatten från tanken. Häll vattnet i en hink eller soptunna så länge och häll tillbaka det när du har rengjort färdigt. Använd sedan en mindre hink eller kopp för att ta bort så mycket avfall som möjligt. Lägg allt fast avfall i en vattentät sopsäck.

Service och underhåll

När du har fått bort så mycket löst fett och olja som möjligt så kan du använda ett hårt verktyg för att skrapa på sidan och locket. Genom att städa på detta sättet så säkrar du att du har fått bort allt avfall på ett effektivt sätt. Du kan sen skopa upp avfallet du skrapade loss och lägga det i sopsäcken eller använda en våtdammsugare. När varje liten bit avfall har skrapats bort så skall du skrubba hela tanken och desinficera allt. Använd en stålborste och varmt vatten för att säkra att allt avfall blir avlägsnat. Lägg till tvål i vattnet för att bli av med obehaglig doft. Det är rekommenderat att du tvättar avskiljaren flera gånger och rengör verktyget du skrubbar med mellan gångerna. Om möjligt så kan du demontera fettavskiljaren under detta steg för att verkligen rengöra varje yta ordentligt. Efter att du skrubbat under en längre tid så sköljer du av allt i rumstempererat vatten. Se till så att all olja, fett, smuts och tvål helt försvinner. Om du har demonterat avskiljaren så ska du låta varje del torka helt och hållet innan du monterar ihop den igen.

Kontakta en professionell rengöringsfirma

Genom att följa dessa steg regelbundet så kommer du inte bara hålla din dränering fri från stopp utan du kommer även förlänga livet på din avskiljare och se till så dina köksanställda är nöjda och friska. Även om detta steg bör vara nog för att lösa de flesta problemen så bör du fortfarande få ditt kök servat av en professionell rengöringsfirma som rengör din fettavskiljare en gång om året.

lär dig att snabbstäda rummet

6 snabba rengöringstips för att snabbstäda ditt hus

Snabba och enkla rengöringstips för att snabbstäda hemma

Att ha ett snyggt hem kan uppnås på ett snabbt sätt med några tidshanterings- och husstädningstips. Låt inte prokastinering och rädsla för lite slit hålla dig tillbaka från att checka av rutor på din att göra lista. När ett system är på plats kan alla i hushållet avsluta denna uppgift snabbt. Varför ta hela dagen till att skrubba när du kan vara ute på jakt efter nya äventyr? Här är några rengöringstips för att bli en snabbstädare direkt från våra duktiga städpersonal på vår städfirma i Göteborg.

Snabbstäda – Så städar du hemma fort och effektivt

 1. – Ställ in en timer: Ett av de enklaste sätten att hjälpa dig att ta fram moppar, dammvippor och hinkar är att berätta för dig att du bara behöver städa i en viss tid. En timme? Två timmar? Bestäm en tid och ställ in timern. Vetskapen om när den ringer kommer du att vara färdig blir en extrem motivator. Inte bara det, ditt hus kommer att bli riktigt fint.
 2. – Slå på musiken: Dra ut den vilda rock-and-roll-musiken från förr och låt Jimi Hendrix och Janis Joplin sjunga dig genom en snabb rengöring. Dansa tillsammans; sjunga med medans du dammar av till några gamla godingar. Ditt hus blir snyggt, du får träning och du kommer ha kul! Vad mer kan man begära?
 3. – Ta hjälp av din huskompis för att snabbstäda: Gör en deal med din make eller någon annan för att få dem att hjälpa till. Rengöringspartners kommer att få jobbet gjort dubbelt så snabbt. Dela upp rummen och ha en tävling. Sätt på musiken och sätt igång! Vinnaren får välja vart du går till middag eller får en massage. Ett renare hus kommer att hända snabbare plus ett romantiskt datum för ett senare tillfälle.
 4. – Förvara alla rengöringsmedel i en behållare: Packa en plastbehållare med fönsterrengörare, gummiband, dammvippa, möbelpolish, rengöringsmedel och trasor. Slösa inte tid tillbaka på att gå tillbaka skåpet för att jaga produkter och verktyg. Håll dem alla tillgängliga medans du går från rum till rum.
 5. – Svart soppåse: När du gör dina rundor, ta en stor svart plastpåse med dig. Ta bort allt eventuellt skräp och töm soptunnor i påsen innan du går in i nästa rum. Släng påsen i sopbehållaren utomhus när du är klar.
 6. – Arbeta från vänster till höger, upp till ner: Slösa inte tid på att undra om du rengör något eller gör om dina steg. Flytta runt utrymmena på metodiskt sätt och du kommer till nästa rum innan du vet det.

Snabbstädning behöver inte vara en lång och utdragen process. Titta snabbt på listan och skynda sedan ut genom dörren för att ha fler äventyr.

så gör du när du spiller på din laptop

Hur rengör man en laptop som man spillt på?

Om du har spillt någon sorts vätska, såsom kaffe eller läsk, på din dator eller laptop så måste du ta hand om det ögonblickligen. Vänta inte tills nästa dag. Om man väntar tillåter det vätskan att rinna ner i de mycket känsliga kretsarna runt moderkortet. Om det händer så kan det kortsluta moderkortet och till och med få strömbrytaren att explodera om du har laddningssladden i. Vatten och elektricitet ska inte blandas. Du kan till och med få en elektrisk stöt i vissa fall. Innan du ger upp hoppet så följer här några steg du kan ta för att försöka rädda din laptop efter en olyckshändelse med vätska.

Rengöra en laptop som fått vätska spilld på sig

 1. Om du aldrig tagit isär din laptop förut så försök inte ens att följa dessa steg. Delarna i laptoppen är väldigt små och många av dem är av plast. Om du har sönder något kan det bli väldigt dyrt att laga. Du behöver också särskilda verktyg för att ta isär den och en hel del tålamod. Ta den till en professionell lekman så snart du kan.
 2. Dra ur strömkabeln så snart du kan och ta ur batteriet. VÄNTA INTE MED DETTA! Annars kan laptoppen kortsluta och förstöra både moderkortet och andra delar.
 3. Tippa försiktigt laptoppen åt ett håll och försök att få ut så mycket vätska som möjligt.
 4. Torka upp så mycket vätska du bara kan från utsidan av laptoppen. Om du känner dig obekväm med att ta isär din dator så se till att du tar den till en affär som gör detta så snart du bara kan.

Om du klarar av rengöringen själv så följ dessa steg. FÖRSÖK INTE att göra det om du aldrig gjort det förut.

 1. Ta bort PC kortet, USB enheter och allt annat som kan vara kopplat till datorn.
 2. Ta bort batteriet och koppla ur strömkabeln. Detta också för att undvika att du av misstag böjer den eller förstör kopplingen.
 3. Ta försiktig av så mycket av det utvändiga höljet som du kan.
 4. Ta bort tangentbordet och torka så mycket av det drabbade området som möjligt med tvättsprit. Spraya den också med tryckluft. Du kan använda en icke statisk trasa till att suga upp stora kvantiteter av vätska, men gnugga aldrig på någon yta med en trasa eller handduk av något slag alls. En bomullspinne låter dig komma åt på svåråtkomliga platser med.
 5. Låt datorn lufttorka i några dagar och sätt sedan ihop den igen. Om du tror att din hårddisk och andra komponenter i dator också fick spill på sig bör du skaffa en rengöringskomponent för elektriska kretsar och rengöra som nödvändigt.
 6. Slå på strömmen och se om ditt arbete hjälpt.

Om laptoppen inte startar så kan din hårddisk fortfarande gå att räddas. Den kan flyttas över till en annan dator. Men, du bör be en professionell lekman titta på den innan du tar detta stora beslut. Det är en tråkig olyckshändelse att råka spilla vätska på datorn. Det bästa tipset för att fixa spill i datorn är förebyggande metoder. Om du vill dricka något medan du jobbar vid datorn håll drycken borta från själva arbetsområdet. Det är bättre att ha drycken på ett annat bord eller helt enkelt vänta tills du är klar med arbetet vid datorn. Jag tar oftast bara en paus när jag vill dricka och går till ett annat rum på kontoret eller hemma.

Tips från Tobbe – Städledare för flyttstäd i Göteborg

de bästa rengöringstipsen för din matta

Topp 8 rengöringstipsen för din matta

Denna städartikel beskriver åtta rengöringstips för din matta. Om du följer dessa råd kommer din matta att se ny ut igen och fibrerna kommer inte längre att se slitna och använda ut. Som ett resultat kommer det också att förlänga mattans livslängd. Fortsätt läs!

Regelbunden dammsugning

Rent idealiskt bör man dammsuga sin matta var sjunde dag. Har du barn eller husdjur så är en daglig dammsugning rekommenderad istället. På detta sätt kan du få bort damm som du inte ser med blotta ögat. Resultatet blir att fibrerna i din matta fortsätter att vara hälsosamt rena.

Ta bort spill på en gång

För att torka upp spill så rekommenderar vi att du använder ett hemmagjort rengöringsmedel. Alternativt så kan du lägga ner några pappershanddukar på spillet. De bör absorbera vätskan snabbt och få din matta att se ren ut igen.

Dutta istället för att gnugga in fläckar

Vissa personer blir förvirrande och försöker att gnugga bort en fläck från mattan, vilket är ett misstag. Om du gnuggar på fläcken så kommer det bara sprida den på fler mattfibrer. Så dutta helt enkelt bara på fläcken.

Borttagning av stearinvax

En sak som kan lossa håret på din matta är stearinvax. Vissa använder sig av en sax och klipper bara bort stearinet som hamnat på mattan, men du behöver nödvändigtvis inte göra det. Istället kan du använda en matt kniv och skrapa bort vaxet.

Om det fortfarande är sterin kvar kan du lägga några pappershanddukar på det. Stryk sedan ovanpå med ett strykjärn och stearinet borde lossna med enkelhet.

Fläckborttagning

Du kan göra ditt eget medel för fläckborttagning. Du kan exempelvis blanda två vanliga ingredienser: vitvinsvinäger och bakpulver. Vad än du väljer att använda, se till att du inte använder några av de fläckborttagningsmedlen som säljs på affären. De kan förstöra din soffa och dina mattor.

Använd inte för mycket vatten

Om du vill använda en maskin som du hyrt, använd inte för mycket vatten. Huset bör också ventileras ordentligt. Om mattorna blir genomdränkta på grund av för mycket vatten kan de krympa och även mögla.

Professionell rengöring

Om du vill förlänga livslängden på dina dyra och dekorativa mattor så bör du regelbundet få dem professionellt rengjorda. Detta sparar du också pengar på. Med en professionell rengöring ser mattan alltid ren ut. Dessutom så kommer du och din familj behålla er goda hälsa då mattan inte kommer att vara full av allergener hela tiden. Om du inte gör det regelbundet så bör du i alla fall göra det varje ett och ett halvt år i minsta fall. Kontakta vår städfirma i Göteborg för mer information.

Använd mattskydd

Du kanske också vill använda mattskydd av hög kvalité för att skydda mattan från spill och fläckar. Vanliga fläckar är lätta att få bort, men de svåra är inte det. Mattskydden kommer också se till att intorkade fläckar inte fastnar i fibrerna i mattan. Vi rekommenderar att du använder ett mattskydd, särskilt på de mattor som är placerade på högtrafikerade områden såsom i trappor och korridorer.

Så, nu kan du använda dessa åtta råd för att rengöra din matta!

Putsa fönster – De bästa fönsterputs tipsen

Strimmor, fläckar och fingeravtryck – grymtar du högt precis som mig? Att hålla fönstren rena kan vara en utmaning, speciellt om du har små barn hemma! De verkar särskilt älska att ta på fönsterglas med kladdiga fingrar och pressa läpparna och näsorna mot dem likaväl. Som tur är så kommer här några fantastiska fönsterputstips som du kan använda för att hålla dina fönsterglas fläckfria, strimfria och glänsande!

 

Rengöringstips för fönster

smarta tips för fönsterputsning

 • Detta kanske kommer som en chock, men släng bort alla pappershanddukar, speciella fönsterputstrasor och allt annat som du trott varit fantastiskt för att putsa fönstren. Det absolut bästa du kan använda är gammalt tidningspapper! Det rengör perfekt och utan strimmor och fläckar kvar på fönstret. Spraya helt enkelt på lite vatten eller ditt favorit fönsterputsmedel och gör en boll av en tidningssida. Putsa sedan fönstret på samma sätt som du skulle med en trasa. Du kommer att märka att tidningspappret är det bästa redskap du någonsin använt. En annan bra sak att komma ihåg är att det fungerar fantastiskt på speglar och tavelramar med!
 • Om du vill undvika kemikalier i ditt hem (speciellt om du har barn), så fungerar vatten lika bra att rengöra med som kemikalier. Om du stöter på ett fönster som är särskilt svårt att få rent prova med att blanda en del vinäger och en del vatten i en sprayflaska. Vinäger är ett fantastiskt naturligt rengöringsmedel, och billigt likaväl som fritt från kemikalier. Det bör fixa jobbet galant.


Läs mer…

Anlita en städfirma

Med kaoset av den moderna livsstilen i ryggen så kan den enklaste uppgiften kännas för tuff. Världen vi lever i har ett tempo som är fortare och hårdare än någonsin, och för de flesta av oss, omöjligt att hinna med. På ett dygn av 24 timmar så tar endast arbetet upp 8-10 timmar. Efter det så kommer personliga aktiviteter så som att gå på gymmet och liknande, och sedan alla obligationer man har till hemmet såsom tvätt, köpa och laga mat etc. Utöver det så har många utav oss familj, vilket betyder att man måste skjutsa barnen fram och tillbaka till olika aktiviteter, kolla läxor och plocka upp leksaker. När dagen är slut är vi fullständigt utmattade och ser fram emot några få timmar av sömn, de få som vi har över.

Gör livet enklare genom att anlita en städfirma

På grund av dessa hektiska livsscheman så letar vi alltid efter sätt att spara tid. Vi nöjer oss med fryst färdiglagad mat istället för att laga maten från grunden, vi skickar sms istället för de mer personliga telefonsamtalen och vi multitaskar så mycket att det blir extremt. Vi skriver inköpslista medan vi kör barnen samt grannarnas ungar för att det är din tur denna vecka, samtidigt som vi läxförhör barnen inför ett kommande prov. Inga problem!

anlita en städfirma för flyttstäd i göteborg

Ett av de bästa, och kanske minst väntade, sätten att spara tid är att anlita en städfirma. Oavsett om det är för ditt företag, din studiecirkel eller för hemmet så kommer du att bli förvånad över hur mycket tid du sparar och stress du slipper.

Är du inte övertygad om att en städfirma kommer att göra ditt liv enklare? Titta då igenom alla typer av personer som får nytta av att anlita en städfirma som listas här nedan. Någon av dem passar säkert in på dig, om inte än lite.
Läs mer…

Så blir du av med vägglöss

Har du någon gång sett en vägglus? Eller blir du störd av dem varje natt? Om då är fallet så bör du lära dig att döda dem fortare än de hinner lägga ägg, och undvika att de använder din madrass som deras bästa semesterort.

Tips för att eliminera vägglöss – så snabbt kan du bli av med dem

I denna städartikel kommer du få informativa och hjälpsamma städtips på hur du kan eliminera vägglöss (även kallade Bed bugs), fortare än kvickt.

Hur blir man av med vägglöss?

Vägglöss bor inte bara i madrasser och soffor, utan de kan också bo i sprickor i väggarna och till och med i trasiga delar av tapeten. De kan verkligen orsaka massa problem, då inte bara för att de kan skada möblerna, utan de kan också skada DIG, genom hudirritationer, utslag och kliande efter att de har bitit dig. De kan ofta även bo i kläder och i vissa ovanliga fall även i hår! Kan du tänka dig vilket hemskt problem det skulle vara!

Så här kan du göra för att bli av med vägglössen ditt hem
Läs mer…

Checklista när du ska flytta

Checklista inför flytten för din familj

Checklista för flytt

En månad innan

Gå igenom sakerna i ditt hem. Bestäm vad du vill behålla, vad du vill kasta och vad du behöver sätta in i förrådet. Ha en loppmarknad eller donera objekt som du inte längre vill ha.

Välj en flyttfirma eller boka en hyrlastbil

Gör reseplaner. Planera den snabbaste vägen till din nya bostad. De flesta lastbilar behöver flyttfirmor och flyttkartonger är ett måsteminst 4 meter för att komma under broar och gångtunnlar. Om du flyttar en lång sträcka, boka hotell, biluthyrning eller boka flygbiljetter.

Boka ett lagringsutrymme om du flyttar till Göteborg!

Köp försäkringsskydd på dina tillhörigheter.

Börja packa de saker som du inte använder så ofta.

Håll koll på alla dina rörliga relaterade dokument och kvitton. Några rörliga kostnader går att dra av på skatten.

Två veckor innan

När du har din nya adress, kontakta följande företag:

Telefon
Elfirman
Gas
Vatten
Kabel – planera ditt kabelslut för samma dag som du flyttar.
Skräpborttagning
Postkontor
Avsluta dessa avtal vid din gamla adress och starta nya avtal för din nya bostad.
Gör en ungefärlig planlösning och låt anläggningsmaskiner att korrekt placera möblerna.
Läs mer…

Rengöra Soffa – Så gör man det bäst

Många människor försöker hitta den enklaste eller det snabbaste sättet att rengöra sin soffa, men det är inte den bästa metoden. Det är enkelt – några soffor är lätta att rengöra, andra kräver mer insatser. Olika klädsel kan vara behandlad på olika sätt. Så den faktiska frågan är ”Hur rengör jag min soffa mest effektivt?”

Hemligheten bakom att rengöra soffan.

Kontrollera vilken material din soffa är gjord av

Först, försök inte att rengöra din soffa utan att veta vilken typ av typ eller blandning av fibrer du arbetar med. Det är väldigt lätt att förstöra din klädsel bortom räddning. Det bästa du kan göra är att leta efter en rengöringskod.  Den bör vara placerad på ett klistermärke som sitter på insidan av sofframen. Det finns ingen lag om att tillverkaren måste placera en sådan kod på sina möbler så det är möjligt att din soffa inte har någon. Om det gör det bör du dock läsa den noggrant. Någonstans på botten av klisterlappen kommer det att vara en av fyra koder.

så rengör du din soffa på bäst sätt

 • W – Står för vatten och du kan tryggt tvätta den.
 • S – Står för endast kemtvätt. INGET VATTEN!
 • S/W – Står för torrskumtvätt. Säkrare än S men det är bättre att inte ta några risker och välja kemtvätt.
 • X – Står för endast dammsugning. Försök inte tvätta en sådan soffa själv.  Det här är en väldigt ovanlig kod.
  Läs mer…

Rengöra kök – Motverka matförgiftning

Allt du behöver veta om att rengöra kök

I Sverige rapporteras cirka 500 000 fall av matförgiftning varje år. Cirka 80% av dessa utbrott orsakas av bakterier och virus som alltid finns överallt där vi finner husdjur, människor, råa livsmedel och vatten. Små exponeringar av dessa bakterier och virus kan hanteras av kroppens immunförsvar. Det är bara när de förökar sig de börjar överväldiga vårt naturliga försvar och vi i slutändan blir sjuka. Vad ligger bakom ökningen av virus och bakterier som i slutändan får oss sjuka? Felaktig mathantering, förvaring och dålig hygien är de bakomliggande orsakerna. Det är därför det är så viktigt att vi håller områden där vi hanterar och förvarar vår mat så ren som det bara går. Och det enda sättet att göra det är att se till att vi har rätt verktyg och förnödenheter som krävs för att ta itu med jobbet!

bakterier i köket orsakar matförgiftning

Det första steget i städning inom varje område av huset och särskilt i köket är att samla våra städredskap och rengöringsmedel. Som de flesta människor vill vi bara få det överstökat. Att ha dina produkter förberedda i förväg kommer definitivt att hjälpa dig att snabba på arbetet. Proffsen rekommenderar antingen en förvaringskorg eller ett rengöringsförkläde som kommer att hålla våra produkter tillgängliga. Jag har använt båda men tycker att en korg är effektivast.

Rengöringsstrategi

Innan jag börjar brukar jag planera upp arbetet. Att vara förberedd tenderar att göra dig mer noggrann och effektiv vid städningen.
Jag brukar börja från ingången till köket och arbeta mig runt moturs, och se till att rengöra allt noggrant innan du går vidare. Arbeta moturs är en strategisk metod som avser att säkerställa att du aldrig behöver städa något två gånger. Detta är oerhört hjälpsamt!
En annan användbar rengöring strategi som jag brukar använda mest är att rengöra varje område från toppen till botten. Att få de svårare områdena ur vägen och städade först sparar tid och energi. Denna strategi kan också användas, och rekommenderas för de flesta andra delar av huset också.
Skåp

För mig är skåpen det första stoppet i mitt kök. När det gäller skåp, som med allt annat, börja uppifrån och arbeta dig till botten. När du rengör skåp använder du ett allrengöringsmedel för att få bort eventuella fläckar, klibbiga ytor, eller damm som kan ha samlats.


Läs mer…