Rengöra kök – Motverka matförgiftning

Allt du behöver veta om att rengöra kök

I Sverige rapporteras cirka 500 000 fall av matförgiftning varje år. Cirka 80% av dessa utbrott orsakas av bakterier och virus som alltid finns överallt där vi finner husdjur, människor, råa livsmedel och vatten. Små exponeringar av dessa bakterier och virus kan hanteras av kroppens immunförsvar. Det är bara när de förökar sig de börjar överväldiga vårt naturliga försvar och vi i slutändan blir sjuka. Vad ligger bakom ökningen av virus och bakterier som i slutändan får oss sjuka? Felaktig mathantering, förvaring och dålig hygien är de bakomliggande orsakerna. Det är därför det är så viktigt att vi håller områden där vi hanterar och förvarar vår mat så ren som det bara går. Och det enda sättet att göra det är att se till att vi har rätt verktyg och förnödenheter som krävs för att ta itu med jobbet!

bakterier i köket orsakar matförgiftning

Det första steget i städning inom varje område av huset och särskilt i köket är att samla våra städredskap och rengöringsmedel. Som de flesta människor vill vi bara få det överstökat. Att ha dina produkter förberedda i förväg kommer definitivt att hjälpa dig att snabba på arbetet. Proffsen rekommenderar antingen en förvaringskorg eller ett rengöringsförkläde som kommer att hålla våra produkter tillgängliga. Jag har använt båda men tycker att en korg är effektivast.

Rengöringsstrategi

Innan jag börjar brukar jag planera upp arbetet. Att vara förberedd tenderar att göra dig mer noggrann och effektiv vid städningen.
Jag brukar börja från ingången till köket och arbeta mig runt moturs, och se till att rengöra allt noggrant innan du går vidare. Arbeta moturs är en strategisk metod som avser att säkerställa att du aldrig behöver städa något två gånger. Detta är oerhört hjälpsamt!
En annan användbar rengöring strategi som jag brukar använda mest är att rengöra varje område från toppen till botten. Att få de svårare områdena ur vägen och städade först sparar tid och energi. Denna strategi kan också användas, och rekommenderas för de flesta andra delar av huset också.
Skåp

För mig är skåpen det första stoppet i mitt kök. När det gäller skåp, som med allt annat, börja uppifrån och arbeta dig till botten. När du rengör skåp använder du ett allrengöringsmedel för att få bort eventuella fläckar, klibbiga ytor, eller damm som kan ha samlats.

Bänkar

Nu ska vi fokusera på bänkarna. För bänkarna finns många produkter där ute som säkert kommer att få jobbet gjort. Det enda problemet är vissa produkter faktiskt kan skada olika typer av bänkar. Vad jag rekommenderar är att kontrollera tillverkarnas rekommendation av produkter och sedan gå vidare därifrån.

Rengöring av bänkar är lika enkelt som att spraya rengöringsmedel och sedan torka rent med en trasa. När det gäller matfläckar så gå vidare och ta ut en svamp (inget slipmedel för att det kommer att repa dina bänkskivor) och sedan applicera rengöringsmedel. Eller så kan du prova en alternativ metod, som jag brukar ha mest nytta av. Applicera rengöringsmedlet och låt det sitta så det suger in och mjukar upp matfläcken och sedan torka bort det.

Diskho

Nästa kommer vi rengöra diskbänken. Vid rengöring av diskbänken bör du alltid börja med kran och strax ovanför kanten (uppifrån och ned) och sedan ner i själva diskhon. Du kan använda ett allrengöringsmedel för detta område, och använda en gammal tandborste för att komma in i de små veck och springor där smuts gillar att gömma sig.
Vid rengöring av själva skålen på diskbänken, se till att väta området diskbänken först och sedan använda ett bra rengöringsmedel. För sänkor vi arbetar i allmänhet med ett pulveriserat rengöringsmedel och en svamp för att reda ut eventuella svåra fläckar. Dra ut din tandborste igen och få in i de små sprickor runt diskbänken avlopp och sophantering. Gå vidare och skölj av diskbänken och gå vidare till nästa område.

Kylskåp

Börja med kylskåpet som det andra, uppifrån och ner, damma av den övre delen och ta bort allt damm som har byggt upp. Härnäst, dra ut en mjuk trasa med ett lämpligt allrengöringsmedel på utsidan av kylskåpet och tvätta det ordentligt.
Jag rekommenderar också att rengöra insidan av kylskåpet regelbundet med vinäger. Detta kommer att bidra till att förhindra att mögel byggs upp.

Ugn

Vid rengöring av spisen börja bakifrån och arbeta dig framåt. Du vill rengöra utsidan av spisen med ett allrengöringsmedel.
Om det är svårare fläckar prova att lägga en liten mängd av pulveriserat rengöringsmedel och försiktigt skrubba med en fuktig slipande svamp eller putsduk. Upprepa denna process vid behov.

Golv

Vid rengöring av köksgolv är det alltid bäst att först dammsug eller sopa av området helt. Du vill inte ha eventuellt skräp med dig när du tvätta golvet. Oavsett om du har trägolv, linoleum, kakel, eller vinyl finns det särskilda rengöringsmedel för din typ av golv. Torka av och skrubbas med en mopp. Starta från änden och arbeta dig mot utgången.