Rengöra Soffa – Så gör man det bäst

Många människor försöker hitta den enklaste eller det snabbaste sättet att rengöra sin soffa, men det är inte den bästa metoden. Det är enkelt – några soffor är lätta att rengöra, andra kräver mer insatser. Olika klädsel kan vara behandlad på olika sätt. Så den faktiska frågan är ”Hur rengör jag min soffa mest effektivt?”

Hemligheten bakom att rengöra soffan.

Kontrollera vilken material din soffa är gjord av

Först, försök inte att rengöra din soffa utan att veta vilken typ av typ eller blandning av fibrer du arbetar med. Det är väldigt lätt att förstöra din klädsel bortom räddning. Det bästa du kan göra är att leta efter en rengöringskod.  Den bör vara placerad på ett klistermärke som sitter på insidan av sofframen. Det finns ingen lag om att tillverkaren måste placera en sådan kod på sina möbler så det är möjligt att din soffa inte har någon. Om det gör det bör du dock läsa den noggrant. Någonstans på botten av klisterlappen kommer det att vara en av fyra koder.

så rengör du din soffa på bäst sätt

  • W – Står för vatten och du kan tryggt tvätta den.
  • S – Står för endast kemtvätt. INGET VATTEN!
  • S/W – Står för torrskumtvätt. Säkrare än S men det är bättre att inte ta några risker och välja kemtvätt.
  • X – Står för endast dammsugning. Försök inte tvätta en sådan soffa själv.  Det här är en väldigt ovanlig kod.

Om det inte finns någon kod är det bättre att överlåta bedömningen till för den mest adekvata rengöringsproceduren. Rengöring av stoppade möbler är en känslig procedur, det finns ingen universellt sätt att rengöra alla typer av möbler. Materialet bestämmer vilken behandling som kommer att vara bäst och hur du bäst får bort fläckar och smuts. Kom bara ihåg att bara för att fläcken försvinner betyder det inte att det kommer att se bra ut. Förklara för rengöringsteknikern vad du har för förväntningar på rengöringen innan han börjar. Be om ett testområde för att se hur det blir, det bör de göra gratis. Om du inte är nöjd med resultatet, slösa inte pengar på det utan avvisa erbjudandet. Sanningen är tyvärr att vissa material inte kan rengöras helt efter en tids användning.

Mera rengöringstips från städarna på Flyttstädning Göteborg hittar du här

Att rengöra din soffa själv

Anta att du inte hittar någon kod. Känn på tyget med din hand. Om den är en slät nästan silkeslen är det säkrast att kemtvätta den. Dessa typer är oftast mer dekorativa och ser lite blank ut. Om klädseln känns mer robust eller är i plysch (som tyget i ett bilsäte) finns det en god chans att du kan göra rent den med en ångtvätt. Om du har några tvivel. Testa på ett osynligt område genom att droppa några droppar vatten på det. De flesta av tygerna som kräver kemtvätt kommer att stöta bort vattnet eller samla det som en liten droppe uppe på tyget. Om du vattentvättar en klädsel som skall kemtvättas kan det bleka färger eller göra att färgerna blöder ut, orsaka krympning eller vattenfläckar (gulaktiga eller brunaktiga ringar, som när ett barn kissar i sängen. De flesta ringar från vätska kallas vattenfläckar).  När vattenfläckar väl har uppstått är de oftast permanenta. Det finns också en annan bra metod att kontrollera din klädsel. Om det finns tidigare vattenfläckar på tyget sedan innan är det mest sannolikt att den skall kemtvättas. VATTENTVÄTTA DEN INTE! Det kan ta från några minuter till ett par timmar för vattenfläckar att bildas på vissa material. Om du tror att din soffas skall kemtvättas bör du inte försöka tvätta den själv. Torrtvättmedel är oftast bara bra för ytlig smuts. Gamla fläckar och för ett synligt resultat är det ganska ineffektivt. Möbler som kräver torrtvätt absorberar inte vatten och blir alltså inte rena även om fukt tillämpas. Dina alternativ är begränsade med ett sådant tyg.

Om du har avgjort att din soffa klarar ångtvätt kan du skratta dig lycklig. Du kan hyra en eller använda din egen bärbara ångtvätt, men professionell utrustning gör ett bättre jobb. Tänk på att inte ha för hög värme. Använd inte för mycket tvättmedel. Om det är skum eller tvålbaserat lämnar det oönskade rester eller som en film över tyget.  Och det är på kort sikt. På lång sikt kommer det dra till sig smuts och få klädseln att stelna. Begreppet ångtvätt (som faktiskt är extremt varmt vatten med högt tryck) är att bryta upp och extrahera damm och smuts, så extra tvättmedel spelar ingen roll. Gå över hela soffan med ångtvätten. Det bör inte vara något problem om du gör jämna drag med ångtvätten och suger upp så mycket fukt som möjligt. Om du har envisa fläckar kan du applicera några droppar rengöringsmedel direkt på fläcken och upprepa korta drag över fläcken. Men använd aldrig för mycket tvättmedel, regelbunden rengöring med ångtvätt är bättre för soffan.

Du kan blanda en egen fläckborttagare av ättika och vatten. Förbehandla fläcken med en pensel. Det finns ingen magis fläckborttagare som man kan använda som ett mirakelmedel. Flera av de effektiva fläckborttagarna är väldigt sura och bör användas av ett proffs med rätt utrustning. Du måste ha i åtanke att vissa fläckar kan vara permanenta. I vissa fall kommer dina ansträngningar inte leda till det förväntade resultatet. Oftast är de ljusa fläckarna värst. Senap, urin, fruktjuice och andra ljusa fläckar. När du är klar med rengöringen är det bra om du lämnar fönstret öppet för att säkerställa en snabb torkning av soffan. Detta kan ta mellan 1-4 timmar.