vårstädning och rengöra ugn

Vårstädning – Städtips för en storstädning

Topp 10 tips på vårstädning

1. Plocka undan och skänk till välgörenhet

Sortera, organisera och omvärdera alla kläder, böcker eller möbler som du inte längre behöver. Våren är en bra tid att börja på nytt med en stilren livsstil. Donera dina oönskade kläder och småsaker till välgörenhet där de kommer att få ett nytt liv. Vissa lokala välgörenhetsorganisationer kommer också och hämtar större föremål som möbler. När all röran är borta, kommer det att bli mycket lättare att starta din vårstädning.

2. Packa undan din vinter garderob

Tvätta alltid dina vinterkläder och förvara i ventilerande bomullspåsar. Undvik att placera i plastpåsar, eftersom det samlar kondens och dammpartiklar. Placera påsarna i en låda och lagra på en hög hylla i din garderob eller ovanpå ett skåp. Ett storstädningstips som kommer att fräscha upp saker är att fylla en udda strumpa eller strumpbyxor med kanelstänger, hela kryddnejlikor och lagerblad, ett bättre alternativ till dessa fruktansvärda malmedel.

3. Rengör ugnen   

Vi hatar alla att göra det, men det måste göras under en vårstädning! Låt oss vara ärliga, ugnen är i desperat behov av en rejäl rengöring efter vinterns matlagning. För ett miljövänligare alternativ till den gamla ugnsrengöring är här ett tips som kommer att göra livet enklare. Blanda lite bikarbonat med vatten till en tjock pasta, sprid smeten i hela ugnen och lämna över natten. Nästa morgon kan du helt enkelt torka den med en fuktig trasa. Magi!

4. Städa ur kylen

Organisera och städa ur köksskåp och kylskåp och kasta objekt som har gammalt utgångsdatum. Rengör hela kylskåpet med bikarbonat och vinäger, med hjälp av en tandborste för att komma åt i alla skrymslen och vrår. Ett tips för att ta bort obehagliga lukter, fyll en liten skål med bikarbonat i en del och vaniljsocker i den andra. Placera skålen i kylen för att absorbera obehagliga lukter och deodorisera kylskåpet. Använd en dammsugare med en bifogad fil slang för att ta bort damm och smuts från kondensorslingorna bakom ditt kylskåp för att förhindra att systemet överhettas.

5. Förbered din luftkonditionering

Medan du har dammsugaren ute för vårstädning, gå försiktigt över enheten med borsten på dammsugaren. Avlägsna och tvätta filtret, låt det torka helt innan du sätter tillbaka det.

6. Fräscha upp dina gardiner och kuddar

Mattor, gardiner och kuddar behöver rengöras under hela året för att minska allergener och kvalster, förlänga deras liv och hålla dem i skick som nya. Räta ut vecken uppe vid gardinstången när du städar dina gardiner eftersom de är verkliga dammfällor. Tvätta dem enligt anvisningarna. Rengör dina kuddar med ett milt tvättmedel, placera dem ovanpå klädstreck att dropptorka. Vänd kuddarna regelbundet för att säkerställa mitten blir helt torr.

7. Rengör dina persienner

Torka träpersienner med några droppar mild trä rengöringsmedel på en nästan torr svamp under din vårstädning. Aluminium persienner kan tvättas utomhus: Placera dem på ett gammalt lakan på en lutande yta, och skrubba med vatten och ett icke-frätande rengöringsmedel. Använd en slang för att skölja väl, och sedan torka persiennerna ordentligt med en handduk för att förhindra rost.

8. Ta bort damm

Arbeta med gravitationen! Vårstäda varje rum från tak till golv. Börja i taket genom att damma armaturer och lister med en fuktig trasa och dammsuga med ett mjukt munstycke. Skruva ur glödlampor och polera med en mikrofiberduk. Arbeta dig ner för väggar, över möbler, hela vägen till golvlisterna och golv. Medan du har en trappstege ute för storstädning, är det ett bra tillfälle att kontrollera dina brandvarnare.

9. Tvätta dina fönster

Nu när våren har kommit, är det hög tid för en vårstädning. Nu är det dags att få in det naturliga ljuset genom dina fönster. Rengör dina fönster sent på dagen då direkt solljus inte längre träffar glaset. Starkt solljus orsakar glaset att torka snabbt, vilket främjar strimmor. Använd skraporna eftersom de är snabbare och effektivare än trasa eller pappershandduk. Fyll en hink med varmt vatten blandas med 1 tsk diskmedel och en halv kopp ättika. Använd vertikala drag (nederbörds riktning) på utsidan av glaset och horisontella streck på insidan. Om du ser några ränder efter rengöring vet du på vilken sida av glaset de är på efter vilken riktning strimman är.

10. Rengör dina mattor samt soffklädsel.

Under vintermånaderna samlar dina mattor och din soffklädsel en massa smuts, damm och bakterier, som alla är ohygieniska och kan orsaka hälsoproblem. Du bör därför tvätta dem noga under en vårstädning.