så gör du när du spiller på din laptop

Hur rengör man en laptop som man spillt på?

Om du har spillt någon sorts vätska, såsom kaffe eller läsk, på din dator eller laptop så måste du ta hand om det ögonblickligen. Vänta inte tills nästa dag. Om man väntar tillåter det vätskan att rinna ner i de mycket känsliga kretsarna runt moderkortet. Om det händer så kan det kortsluta moderkortet och till och med få strömbrytaren att explodera om du har laddningssladden i. Vatten och elektricitet ska inte blandas. Du kan till och med få en elektrisk stöt i vissa fall. Innan du ger upp hoppet så följer här några steg du kan ta för att försöka rädda din laptop efter en olyckshändelse med vätska.

Rengöra en laptop som fått vätska spilld på sig

  1. Om du aldrig tagit isär din laptop förut så försök inte ens att följa dessa steg. Delarna i laptoppen är väldigt små och många av dem är av plast. Om du har sönder något kan det bli väldigt dyrt att laga. Du behöver också särskilda verktyg för att ta isär den och en hel del tålamod. Ta den till en professionell lekman så snart du kan.
  2. Dra ur strömkabeln så snart du kan och ta ur batteriet. VÄNTA INTE MED DETTA! Annars kan laptoppen kortsluta och förstöra både moderkortet och andra delar.
  3. Tippa försiktigt laptoppen åt ett håll och försök att få ut så mycket vätska som möjligt.
  4. Torka upp så mycket vätska du bara kan från utsidan av laptoppen. Om du känner dig obekväm med att ta isär din dator så se till att du tar den till en affär som gör detta så snart du bara kan.

Om du klarar av rengöringen själv så följ dessa steg. FÖRSÖK INTE att göra det om du aldrig gjort det förut.

  1. Ta bort PC kortet, USB enheter och allt annat som kan vara kopplat till datorn.
  2. Ta bort batteriet och koppla ur strömkabeln. Detta också för att undvika att du av misstag böjer den eller förstör kopplingen.
  3. Ta försiktig av så mycket av det utvändiga höljet som du kan.
  4. Ta bort tangentbordet och torka så mycket av det drabbade området som möjligt med tvättsprit. Spraya den också med tryckluft. Du kan använda en icke statisk trasa till att suga upp stora kvantiteter av vätska, men gnugga aldrig på någon yta med en trasa eller handduk av något slag alls. En bomullspinne låter dig komma åt på svåråtkomliga platser med.
  5. Låt datorn lufttorka i några dagar och sätt sedan ihop den igen. Om du tror att din hårddisk och andra komponenter i dator också fick spill på sig bör du skaffa en rengöringskomponent för elektriska kretsar och rengöra som nödvändigt.
  6. Slå på strömmen och se om ditt arbete hjälpt.

Om laptoppen inte startar så kan din hårddisk fortfarande gå att räddas. Den kan flyttas över till en annan dator. Men, du bör be en professionell lekman titta på den innan du tar detta stora beslut. Det är en tråkig olyckshändelse att råka spilla vätska på datorn. Det bästa tipset för att fixa spill i datorn är förebyggande metoder. Om du vill dricka något medan du jobbar vid datorn håll drycken borta från själva arbetsområdet. Det är bättre att ha drycken på ett annat bord eller helt enkelt vänta tills du är klar med arbetet vid datorn. Jag tar oftast bara en paus när jag vill dricka och går till ett annat rum på kontoret eller hemma.

Tips från Tobbe – Städledare för flyttstäd i Göteborg