de bästa rengöringstipsen för din matta

Topp 8 rengöringstipsen för din matta

Denna städartikel beskriver åtta rengöringstips för din matta. Om du följer dessa råd kommer din matta att se ny ut igen och fibrerna kommer inte längre att se slitna och använda ut. Som ett resultat kommer det också att förlänga mattans livslängd. Fortsätt läs!

Regelbunden dammsugning

Rent idealiskt bör man dammsuga sin matta var sjunde dag. Har du barn eller husdjur så är en daglig dammsugning rekommenderad istället. På detta sätt kan du få bort damm som du inte ser med blotta ögat. Resultatet blir att fibrerna i din matta fortsätter att vara hälsosamt rena.

Ta bort spill på en gång

För att torka upp spill så rekommenderar vi att du använder ett hemmagjort rengöringsmedel. Alternativt så kan du lägga ner några pappershanddukar på spillet. De bör absorbera vätskan snabbt och få din matta att se ren ut igen.

Dutta istället för att gnugga in fläckar

Vissa personer blir förvirrande och försöker att gnugga bort en fläck från mattan, vilket är ett misstag. Om du gnuggar på fläcken så kommer det bara sprida den på fler mattfibrer. Så dutta helt enkelt bara på fläcken.

Borttagning av stearinvax

En sak som kan lossa håret på din matta är stearinvax. Vissa använder sig av en sax och klipper bara bort stearinet som hamnat på mattan, men du behöver nödvändigtvis inte göra det. Istället kan du använda en matt kniv och skrapa bort vaxet.

Om det fortfarande är sterin kvar kan du lägga några pappershanddukar på det. Stryk sedan ovanpå med ett strykjärn och stearinet borde lossna med enkelhet.

Fläckborttagning

Du kan göra ditt eget medel för fläckborttagning. Du kan exempelvis blanda två vanliga ingredienser: vitvinsvinäger och bakpulver. Vad än du väljer att använda, se till att du inte använder några av de fläckborttagningsmedlen som säljs på affären. De kan förstöra din soffa och dina mattor.

Använd inte för mycket vatten

Om du vill använda en maskin som du hyrt, använd inte för mycket vatten. Huset bör också ventileras ordentligt. Om mattorna blir genomdränkta på grund av för mycket vatten kan de krympa och även mögla.

Professionell rengöring

Om du vill förlänga livslängden på dina dyra och dekorativa mattor så bör du regelbundet få dem professionellt rengjorda. Detta sparar du också pengar på. Med en professionell rengöring ser mattan alltid ren ut. Dessutom så kommer du och din familj behålla er goda hälsa då mattan inte kommer att vara full av allergener hela tiden. Om du inte gör det regelbundet så bör du i alla fall göra det varje ett och ett halvt år i minsta fall. Kontakta vår städfirma i Göteborg för mer information.

Använd mattskydd

Du kanske också vill använda mattskydd av hög kvalité för att skydda mattan från spill och fläckar. Vanliga fläckar är lätta att få bort, men de svåra är inte det. Mattskydden kommer också se till att intorkade fläckar inte fastnar i fibrerna i mattan. Vi rekommenderar att du använder ett mattskydd, särskilt på de mattor som är placerade på högtrafikerade områden såsom i trappor och korridorer.

Så, nu kan du använda dessa åtta råd för att rengöra din matta!