allt om att rengöra smycken

Guide till att rengöra smycken på rätt sätt

När man bestämmer hur man ska rengöra smycken på rätt sätt så finns det en del faktorer man måste ta i beaktning. Först, och kanske också viktigast, så är det av största vikt att veta vilka material smycket är sammansatt av (metalltyp, ädelstenar som sitter i, plätering etc.). När du väl vet vilka material som du har med att göra, så blir metoden, eller blandningen av metoder, lättare att avgöra.

Metoder för smyckesrengöring

Nedan följer fördelarna med och förklaringar av olika metoder, samt vilka metoder för att rengöra smycken som är effektivast på de olika materialen.

Rengöra smycken med ultraljud

Tillgången till ultraljud för att rengöra smycken har traditionellt sett endast varit för de professionella, men nu finns det små ultraljudsmaskiner för hemmabruk, skapade för att rengöra smycken, till försäljning för mindre än 350 kronor. Ultraljudsmaskinen har en behållare med rengöringsmedel var smycket ska sänkas ned. Ultraljudsvågorna skapar tillsammans med rengöringsmedlet en effekt som kallas mikroagitation där små bubblor attackerar och sköljer ur smuts som finns på ytan och i alla små hålrum av smycket. Rengöring med hjälp av ultraljud är särskilt effektiv för att rengöra föremål såsom diamantringar där det finns många små gömställen för smutsen att samlas. Om du någonsin har låtit din diamantring bli rengjord hos en juvelerare så är det troligt att hen använde sig av en ultraljudsmaskin för att få din ring att skina och glänsa. Denna rengöringsmetod är väldigt effektiv för komplicerade smycken, men är sällan särskilt effektiv på enkla missfärgade sterling silver smycken. 

Rengöringsmedel för missfärgat silver (flytande medel)

Många kommersiella rengöringsmedel för missfärgat silver (med andra ord silver dip) innehåller giftiga kemikalier och de flesta är frätande. Med det sagt så är dessa svavelrika medel väldigt effektiva men de luktar också som sju svåra år! För er som är mer intresserad av miljövänliga lösningar så finns det några alternativ tillgängliga som också är effektiva (och de luktar bättre med!).

Det är oerhört viktigt att man bara använder silver dip på de smycken som endast innehåller silver. De aggressiva syrorna i medlen kan (och kommer att) skada ädelstenar, pärlor och andra porösa material som kan finnas i smycket. De flesta silver dipsmedel har tydliga instruktioner och en lista med säkerhetsåtgärder att följa då man rengör sina smycken. Se till att du läser alla dokument som medföljer den silver dip du väljer, och se till att du följer alla säkerhetsinstruktioner givna för användning av produkten. Kom ihåg att det är seriösa kemikalier vi har att göra med.

Rengör ditt smycke med såpa

Denna metod för att rengöra smycken fungerar precis som det låter. Blanda iordning en mix av en mild två eller diskmedel och varmt vatten. Om du använder ett flytande diskmedel (inte maskindiskmedel!!!) så räcker några få droppar till varje deciliter vatten. Sänk ned smycket i blandningen och låt det dra i 30 minuter till 2 timmar beroende på smutsen och smycket.

Polerdukar – Polera upp dina smycket

Polerdukar är suveräna för att få sitt favoritsmycke att snabbt glänsa och se till att de övriga smyckena alltid ser bra ut. En torr och mjuk polerduk för smycken är idealiskt att alltid ha med sig för snabbrengöringar då det behövs. Det finns också våta polerdukar på marknaden som är dränkta i ett oljigt medel som kan rengöra allt från en gammal femtioöring till det mest missfärgade sterling silver du kan hitta.

Det märke som jag själv föredrar av våta polerdukar är Cape Cod. De finns att köpa på många sidor på nätet samt hos de flesta juvelerare. Då du använder en våt polerduk så buffa på smycket igen och igen med duken, och polera det sedan med en mjuk, torr och luddfri polerduk, så lovar jag att ditt smycke kommer att se fantastiskt ut! Dessa våta polerdukar kan användas på metaller och på viss plast. Jag rekommenderar inte att använda dem på stenar eller något poröst material eftersom de kan lämna efter sig rester om det lämnas till att dra in.

De rätta rengöringsmetoderna som nämnda ovan samt för vilka metaller

Platina – Ultraljud, torra/våta polerdukar, såpvatten.

Guld – Ultraljud, torra/våta polerdukar, såpvatten.

Sterling Silver – Ultraljud, torra/våta polerdukar, såpvatten, silver dip.

Tungsten – Ultraljud, torra/våta polerdukar, såpvatten.

Titan – Ultraljud, torra/våta polerdukar, såpvatten.

Hur rengör man smycken med ädelstenar?

När man rengör smycken med ädelstenar så måste man ta hänsyn till texturen av stenen/stenarna. I de flesta fall så är slipade ädelstenar lättare att rengöra än de som är porösa eller råa. Porösa stenar drar många gånger åt sig rengöringsmedlet och kan på så sätt skada dem, och det kan också vara svårt att ordentligt skölja dessa stenar och att de tar mycket längre tid på sig att torka. Nedan så går vi igenom olika ädelstenar och de rätta rengöringsmetoderna.

Rengöring av agat, turkos och andra porösa stenar

Många gånger så bär de smycken med agat en tvärsnittsskiva av en agatsten med en slipad yta. Som med de flesta stenar (porösa eller inte) så fungerar det bra med att sänka ned smycket i en mild såpvattenlösning i en halvtimme till en timme och sedan skölja det väl med varmt vatten. Låt sedan smycket lufttorka. När det är torrt så använd en mjuk och luddfri trasa för att polera upp alla områden som behöver extra glans. Denna metod för att rengöra smycken passar de allra flesta ädelstenar och särskilt de porösa. Det är väldigt viktigt att skölja av stenarna väl och det är ett absolut måste att låta det lufttorka ordentligt.

Så får du svart Onyx och andra slipade stenar rena

Slipade stenar absorberar vätskor mycket mindre än deras porösa motstycken rent generellt. Det är vanligt att slipade stenar blir smutsiga från kontakt med oljor från din hud, rester av smink etc. Fingeravtryck och sminkrester kan lätt fås bort med en torr polerduk. Buffa helt enkelt på stenen med en torr, mjuk och luddfri polerduk för att få dessa stenar att åter glänsa. Om det finns några envisa områden på stenen så kan en snabb torkning med en fuktig trasa fungera utmärkt. Polera sedan stenen som vanligt. Om inga av dessa metoder fungerar försök med att sänka ner smycket i såpvatten en längre stund, låt lufttorka ordentligt och polera sedan med duken.

Observera!

Metoderna som tagits upp i denna artikel är baserade på erfarenhet av att arbeta med juveler och andra relaterade material. Med det sagt så är varje situation annorlunda, och om du tvekar angående ditt smycke så kontakta alltid en juvelerare innan för att undvika risken med att skada det. Kontakta gärna de bästa städfirmorna i Göteborg för mer tips och trix inom städ och rengöring.